Bolaget NanoSpace är mest kända för sin framdrivningsteknologi som innebär att satelliter kan styras och agera tillsammans uppe i rymden. NanoSpace blev nyligen uppköpta av det danska företaget GomSpace, som specialiserar sig på att tillverka små satelliter så kallade Nanosatelliter.
Niels Buus, vd på GomSpaces berättar att bolagen i många år har arbetat tillsammans och att det var först 2015 som man började diskutera en eventuell sammanslagning. Men det dröjde till 2016 innan förhandlingarna satte igång och i oktober var affären ett faktum.
Enligt Niels Buus finns inga planer att flytta verksamheten från Uppsala, tvärtom vill man expandera och växa både här och i Danmark. I dag sker en stor del av Uppsalaföretagets tillverkning i Ångströmlaboratoriet, en del av Uppsala universitet. Där har de hållit till sedan de startade verksamheten 2005. Under denna tid har NanoSpace utvecklat ett så kallat framdrivningssystem som drivs av små motorer och som placeras ombord på satelliten och gör det möjligt att styra den uppe i rymden. Genom framdrivningen kan man få flera små satelliter att agera tillsammans.
– Första försöket med den nya tekniken prövades i rymden redan 2015, med ett lyckat resultat. Vi är bland de första som har den här produkten, GomSpace hade den inte och därför köpte de oss, säger Tor-Arne Grönland vd på NanoSpace.
Enligt honom var det en ”win-win” mellan företagen, samt att det finns efterfrågan och en framtid för denna typ av teknologi.
– De behöver vår produkt och teknik för att den är unik och bra och vi kan dra nytta av GomSpaces kundkontakter. Tillsammans levererar vi kompletta satelliter med framdrivning som gör oss ledande på marknaden.
Varför så stort intresse för rymden?
– Det finns alltid ett allmänintresse för rymden, den är spännande, intressant och vi som jobbar med det tycker att detta är en otroligt rolig bransch och sedan har nog nanosatellitrevolutionen bidragit, säger Tor-Arne Grönland.
Företaget håller just nu på att förbereda inför nästa uppskjutning i rymden som förväntas ske under hösten 2017.
Intresset för rymdteknik har växt i Uppsala de senaste åren. Hösten 2015 startades Nordens första rymdinkubator, ESA BIC Sweden, där tre företagsinkubatorer i Sverige har som uppdrag att ge stöd till 40 rymdstartup-bolag fram till år 2020. Under hösten har totalt åtta bolag godkänts och fem av dem är Uppsalabaserade.
– Det är ett stort uppdrag men det finns goda förutsättningar i och med den geografiska spridningen i Sverige, där tre städer, Luleå, Trollhättan och Uppsala, kompletterar varandra. På så sätt blir det ett bra samarbete, säger Jens Lundström, verksamhetsansvarig på ESA BIC Sweden.
Företagsinkubatorn Uppsala Innovation Centre, UIC, är en av de tre inkubatorerna i samarbetet och här ser man fram emot samarbetet med ESA BIC som i sin tur kommer ge tillgång till andra spännande företag.
– Vi kommer att placera dem i något av våra ordinarie program, utöver det kommer vi kunna erbjuda rådgivning samt deltagande på olika seminarier tillsammans med Luleå och Trollhättan, säger Michael Camitz, ansvarig för rymdinkubatorn ESA BIC Sweden på UIC.
Han tycker det är roligt att Uppsala håller på att bli ett ”rymdkluster” och hamnar på kartan genom detta projekt.