Uppfinning kan lösa dricksvattenkris

En Uppsalauppfinning som kan bli revolutionerande kommer i vår att börja användas i praktiken. Det bekräftar företaget Drupps vd Jonas Wamstad.

Vd. Uppsalaborna Jonas Wamstad (bilden) och Fredrik Edström har snart nått ett stort mål. I vår tas deras första vattenproducerande anläggningar i bruk.

Vd. Uppsalaborna Jonas Wamstad (bilden) och Fredrik Edström har snart nått ett stort mål. I vår tas deras första vattenproducerande anläggningar i bruk.

Foto: Nina Leijonhufvud

Ekonomi, näringsliv & finans2017-11-24 08:00

Redan för åtta år sedan gjorde grundarna av företaget Airwatergreen, Fredrik Edström och Jonas Wamstad, ett försök att sprida sin uppfinning som handlar om att utvinna dricksvatten ur atmosfären.

– Vattenproduktion är något vi har brunnit för sedan vi startade för åtta år sedan. Då var timingen inte rätt, men nu är vi igång, säger Jonas Wamstad, som numera är vd på systerbolaget Drupps.

Företagets tre anställda arbetar just nu intensivt för att starta produktion av maskiner för vattenutvinning i industriell skala, huvudsakligen för kunder i Asien och Mellanöstern, bland annat i Qatar och Förenade Arabemiraten.

Sida har dessvärre inte nappat på idén .. än, enligt grundarna.

– Vi hoppas att allt ska vara klart att sätta igång nu i vår, säger Jonas Wamstad.

Fredrik Edströms och Jonas Wamstads första bolag, Airwatergreen, arbetar med luftbehandling och energieffektiva avfuktningssystem. Varmkondenseringen, som kondenserar fukt till vatten, är okänslig för temperaturfall. Därför väntas deras teknik bli en ny standard för energieffektiv avfuktning i lokaler med låga temperaturer.

– Våra avfuktningssystem används i dag i byggnader som har fuktproblem som exempelvis förråd, vattenverk, källare och kyrkor. Kyrkobyggnaderna förstörs om värmen stängs av, samtidigt har församlingarna inte längre råd att värma upp alla kyrkor. Därför används vårt system nu i de flesta av Svenska kyrkans stift, säger Jonas Wamstad.

I systerbolaget Drupps handlar verksamheten om att föra över tekniken till storskalig produktion av vatten från atmosfären.

På grund av klimatförändringarna har en global marknad uppstått för affärsidén. Här i Norden har Uppsalauppfinningen inte rönt så mycket uppmärksamhet, men i andra delar av världen är intresset desto större.

– Mest har vi kontakt med offentliga samhällsplanerare och andra större verksamheter i Mellanöstern och Asien. Grundvattnet är fortfarande det allra billigaste men i många fall är marken förorenad av kemikalier, saltvatten tränger in i brunnarna eller så räcker inte grundvattnet till alla i området, säger Jonas Wamstad.

Även i Sverige kan det finnas behov av den nya vattentekniken.

– På Gotland och Öland har man till exempel börjat bygga havsavsaltningsverk, säger Jonas Wamstad.

Fördelen med att fånga in vatten från atmosfären är enligt honom att det är låga byggkostnader för anläggningen och att det inte blir några restprodukter i form av högkoncentrerat salt.

Men störs inte balansen om ni tar vatten från atmosfären?

– Nej, atmosfären är så stor att påverkan blir obetydlig och vattenbalansen återställs direkt, säger Jonas Wamstad.

Deras vattenupptagningsanläggning består av två enheter. En fuktupptagare och en kondenseringsenhet som omvandlar fukt till vatten. På så sätt kan obegränsad produktionskapacitet byggas på samma plats. Vattnet filtreras från föroreningar.

Vad kommer vattnet kosta?

– Det beror på vad elen kostar i olika länder. Men i flera områden vi arbetar med nu kommer priset ligga på 20–23 öre per liter vatten.

Var kommer energin till anläggningen från?

– Det är inget som vi lägger oss i, utan det bestämmer kunderna. Men det är klart att "fotavtrycket" blir mindre om solenergi används.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!