Unikt vårdprojekt flyttar till ny lokal

Hantverksslussen har flyttat. Numera huserar det stora snickeriet i Boländerna. Här drivs just nu ett unikt projekt.

Dirk Kehr pratar med en av deltagarna som efter några månaders arbetsträning blivit anställd på Hantverksslussen. ”Jag trivs här, det är en schysst arbetsplats och det hjälper mig att få arbeta här”, säger hon.

Dirk Kehr pratar med en av deltagarna som efter några månaders arbetsträning blivit anställd på Hantverksslussen. ”Jag trivs här, det är en schysst arbetsplats och det hjälper mig att få arbeta här”, säger hon.

Foto: Maria Lindblom

Ekonomi, näringsliv & finans2018-07-17 08:00

I en fabrikslokal på Bolandsgatan 15 C är maskinsågar och hantverksarbete i full gång i sommarvärmen. I ingången bredvid ligger Uppsala stadsmissions gåvomottagning, där man kan lämna in överblivna kläder och prylar.

– Bakgrunden till flytten är att vi hade ett rivningskontrakt på Seminariegatan. Men vi trivs i de nya lokalerna, som är planerade på ett lämpligare sätt för vår verksamhet, säger Dirk Kehr, föreståndare på Hantverksslussen.

Hantverksslussen är ett socialt företag som arbetar med tre områden: arbetsrehabilitering, öppenvård och produktion.

På Bolandsgatan har de fått både bra verkstadsytor och lugna samtalsrum en trappa upp.

Förutom vanlig arbetsrehabilitering, så driver Hantverksslussen även ett unikt arbetsintegrerat öppenvårdsprojekt med hjälp av medel från allmänna arvsfonden. Uppsala kommun beslutar vilka som får delta i behandlingen som är den enda i sitt slag i landet.

– Öppenvård innebär att man får hjälp med sitt beroende på hemmaplan, i Uppsala. I vanliga fall brukar steg ett efter slutenvård vara öppenvården och sedan kontakt med arbetsmarknadsnämnden eller Arbetsförmedlingen, berättar Dirk Kehr.

Hantverksslussen integrerar dessa två moment. Deltagarna arbetar på eftermiddagarna och går på behandling under förmiddagarna – båda delarna syftar till att vara hälsofrämjande och stödjande.

– Vår erfarenhet är att det ger bättre resultat att arbeta och ta tag i eventuella problem när de dyker upp. Hos oss finns mer tid att få behandling parallellt, än på andra arbetsplatser. Samtidigt är det viktigt med arbete då man ska skapa ett socialt liv, säger Dirk Kehr.

Alla deltagare får en utbildning i trähantverk innan de börjar snickra. Utbildade finsnickare arbetar som handledare. Här tillverkas allt ifrån leksaker till vackra bord och måttbeställda stommar till köksluckor. Kunderna är oftast privatpersoner och intäkterna används för anställningar av fler deltagare.

– Just nu har vi plats för fler deltagare inom öppenvården, men det är tyvärr inte så många som känner till att de själva kan föreslå Uppsala Stadsmissions öppenvård till sina handläggare på socialförvaltningen. Vi vill gärna att fler kommer till oss. Det är därför vi finns, säger Dirk Kehr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!