Tingsrätten avgör Skaris öde

Närmsta veckorna blir avgörande för Restaurang Skarholmen. Om tingsrätten går på Skatteverkets linje och avslår bolagets ansökan om förlängd rekonstruktion riskerar den anrika restaurangen konkurs.

Foto: Tomas Lundin

Ekonomi, näringsliv & finans2017-09-05 20:10

Framtiden är oviss för skuldtyngda Restaurang Skaris AB och företagets fem fast anställda. Under året har den anrika restaurangen, som i år fyller 90 år, beviljats företagsrekonstruktion i två omgångar och nu inväntar ägarna tingsrättens beslut om en tredje tremånadersperiod. Om tingsrätten säger nej är det fritt fram för fordringsägarna att begära företaget i konkurs.

Restaurangens ägare hoppas på att rätten ska ge dem ytterligare en chans att driva Skarholmen vidare.

– Vi har en positiv trend och i september eller oktober kommer det enligt plan in pengar i form av en fordran på 3,5 miljoner, säger Linda Elfving Bovin som äger och driver Skarholmen tillsammans med maken Glenn Elfving Bovin.

LÄS MER: Tingsrätten gick på ägarparets linje

LÄS MER: "Akut likviditetskris" anledningen till rekonstruktionen.

Linda Elfving Bovin pekar på att bolaget utvecklas åt rätt håll med ökad beläggning för restaurang- och dagkonferensverksamheten. Och tack vare det inkommande kapitalet kommer fordringsägarna att kunna erbjudas en ackordsuppgörelse, menar hon.

– Just nu är det jobbigt med ovissheten, men vi jobbar med rekonstruktionen parallellt med verksamheten och försöker påverka det vi kan. Självklart finns det en oro hos personalen, det är ett gäng som jobbat med oss i två år och vi informerar dem kontinuerligt om läget, säger Linda Elfving Bovin.

Skatteverket motsätter sig liksom tidigare att rekonstruktionsperioden ska förlängas. Myndigheten tycker inte att ägarna har fått ordning på ekonomin. Tvärtom har det dykt upp nya obetalda skulder och avgifter under själva rekonstruktionen.

I det yttrande om förlängd rekonstruktion som inkom till tingsrätten i fredags skriver Skatteverket att Skarholmen ”saknar belägg för sina påståenden om hur det förhåller sig med bolagets skatte- och avgiftsskulder samt påståendet att ekonomin i bolaget utvecklas i rätt riktning”.

Linda och Glenn Elfving Bovin framhåller å sin sida att man förbättrat resultatet med närmare två miljoner kronor sedan Skarholmen togs över för två år sedan. För perioden 2017/2018 ska restaurangen gå plus minus noll och sedan generera vinst. Dessutom pågår förhandlingar med en icke namngiven ”professionell fastighetsägare” för att sälja hela fastigheten, vilket skulle öka värdet ”i och med att friköp av mark och detaljplan startas”, skriver man i sitt svar till tingsrätten.

Orsaken till de nya skulder som uppstått under själva rekonstruktionsperioden är bristande rutiner hos den redovisningsbyrå som Skarholmen jobbat med, menar restaurangen. En ny byrå har därför anlitats.

LÄS MER: De vill riva Skarholmen för att bygga hotell

LÄS MER: Skaris planer kan bli het politisk potatis

Skarholmens ägare får stöd av advokaten Mikael Kubu som leder rekonstruktionen. I sitt yttrande till tingsrätten är han kritisk till att restaurangen dragit på sig nya skulder, men menar också att detta reglerats så snart det uppmärksammats.

– Jag anser att företaget är värt en sista chans. En ny tremånadersförlängning förvärrar ingenting och en konkurs skulle vara till uppenbar nackdel både för bolaget och för långivarna, säger Mikael Kubu.

Kronofogdemyndigheten uppger att Restaurang Skaris AB i dag har skulder på närmare 2 ,2 miljoner kronor, varav merparten är en skatteskuld. Dessutom är Åbro bryggeri en stor fordringsägare. Bryggeriet har – via ett äldre så kallat leverantörslån till de tidigare ägarna – lånat Skarholmen närmare 1,8 miljoner kronor. Inte heller Åbro bryggeri tycker att rekonstruktionen bör förlängas.

Enligt uppgift till UNT kan ett beslut från tingsrätten komma inom de närmaste veckorna.

Ackord och rekonstruktion

En företagsrekonstruktion beskrivs ofta som en ekonomisk krissituation för ett bolag på väg in i konkurs. I rekonstruktionen undersöker man om någon grundläggande förändring är möjlig för att uppnå lönsamhet. Rekonstruktionen beviljas i tremånadersintervaller och leds av en rekonstruktör.

Ackord är en ekonomisk uppgörelse mellan en låntagare (gäldenär), som är på obestånd och dennes långivare (borgenär). Syftet med ett ackord är att förmå låntagaren att betala åtminstone en del av sina skulder och att undvika konkurs, eftersom de flesta fordringsägarna då normalt får en obetydlig utdelning.

Källa: UNT och Ackordcentralen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!