Ta kontroll över din privatekonomi
Krisen har slagit klorna i oss och många oroar sig för sin privatekonomi. En ekonomisk buffert behöver alla - och särskilt nu - men hur börjar man spara? Här är expertens bästa tips.
Om du har kontroll över din ekonomi kan du styra själv och stå bättre rustad när det vänder upp igen, säger Pia Nyholm, ekonomicoach i Balansekonomi.
Foto:
Men för den skull har långt ifrån alla en tillräckligt stor reserv i dag. Enligt Institutet för privatekonomi har drygt en tredjedel inget sparkapital alls eller som mest 10 000 kronor. Det är för lite. Bufferten bör vara ungefär två månadslöner för en tvåbarnsfamilj.
Så hur bär man sig åt för att komma i gång och spara? Hur motiverar man sig? Vi har talat med Pia Nyholm, som är ekonomicoach i Balansekonomi, Sveriges första skola som lär ut hur pengar verkligen fungerar, enligt dem själva. Hon har också stor erfarenhet som ledarskapscoach i näringslivet.
- Allra först ska du fråga dig varför du ska börja ta kontroll över din ekonomi. Vad är det egentligen du vill? Det är förstås individuellt men först när du har rett ut det ska du sätta i gång, säger hon.
Att bara vänta på inspiration är ingen idé. Ta tag i det, sedan ger det ena det andra. Motivation kommer från att du gör, så gör först och få inspiration från det. En positiv spiral skapas och bryter orostankarna som finns, ofta helt i onödan.
- Det behöver inte vara något verkligt du oroar dig för. Bara trygghet blir tråkigt och bara utmaning ger stress och oro. Har du balans i trygghet och utmaning upplever du flyt och mår bra. Fråga dig därför om din oro för ekonomin är befogad, säger Pia Nyholm.
Bästa sättet att svara på det är att ta reda på var du står i dag, ekonomiskt. Ta ett helhetsgrepp över pengarna. Samla fakturor för el, telefon och så vidare, skriv upp de fasta utgifterna varje månad och uppskatta vad alla småsaker du köper kostar. Det kan vara smågodis, kaffe, tidningar och så vidare.
- Om du ser att du gör av med mer pengar än du får in, är nästa steg att tänka ut hur du kan förändra det.
Vad som krävs är förstås olika från person till person. Men tack vare den ekonomiska sammanställningen går det att se var läckorna är. Åtgärderna kan vara enkla, som att säga upp en dubbelförsäkring eller skära ned på klädkontot. Kanske kan du öka inkomsterna. Börja i det lilla och låt det rulla på.
Pia Nyholm säger att vi behöver bli medvetna om hur vi tänker. De flesta av våra tankar är gamla och kommer automatiskt.
Det krävs en aktiv ansträngning för att ändra dem och tänka nytt. Går du ständigt och tänker att du är pank, blir du det. Och tror du att krisen ska ruinera dig, så gör den det. Tänk tvärtom i stället, nu finns möjligheten att bygga något nytt.
- I kristid gäller det att förbereda sig för framgången som kommer sedan. Om du har kontroll över din ekonomi kan du styra själv och stå bättre rustad när det vänder upp igen, säger Pia Nyholm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!