Supertrenden: "Säljer slut på en timme"

Så kallade "fidget spinners" tar just nu Sverige med storm. I Uppsala säljer butikerna slut nya leveranser på en timme och kunder står i kö för att få tag i nya exemplar.

Leksakerna kommer i olika utföranden.

Leksakerna kommer i olika utföranden.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2017-06-01 13:25

De senaste veckorna har den nya leksakstrenden fullkomligt exploderat i Sverige. Leksaken kallas för "fidget spinner", en slags uppdaterad version av den klassiska snurran. Med hjälp av ett kullager i mitten och tre eller flera vingar kan den snurra själv i flera minuter. Det är även möjligt att utföra olika tricks med leksaken, vilket kan beskådas bland annat på Youtube. I marknadsföringen påstås den dessutom motverka stress och hjälpa till vid koncentrationssvårigheter.

I Uppsala är trenden påtaglig:

– Vi får säkert 50 förfrågningar dagligen. I fredags fick vi in 120 stycken och de sålde slut på en timme. Flera står i kö för att köpa när vi får in en ny leverans, säger Natalie Lindqvist, butikschef vid Toys "R" Us i Boländerna.

Hon förklarar att trenden har hållit i sig i drygt två veckor i Uppsala.

– Vissa tror att det är en fluga, men jag tror att det kommer expandera och bli större. Det finns redan nya varianter, som "figdet cube" till exempel, säger hon.

Även på Lekia i Boländerna har man märkt av den extrema efterfrågan.

– Jag håller på och packar upp 1000 nya exemplar just nu, det är fullt snurr på dem kan man säga, säger Mats Arvidsson, butikschef.

Hur omfattande är den här trenden?

– Jag har jobbat med det här i 13 år och har aldrig varit med om en sådan efterfrågan. Det ska till och med vara brist på kullager i Kina. Man kan väl kalla det för en världssuccé, säger han.

Leksaken är i sig ingen ny företeelse. Den lanserades redan på 90-talet, men i år har den fått ett rejält uppsving världen över. En förklaring sägs vara att den marknadsförts i sociala medier. Populära personer på Instagram och Youtube har blivit sponsrade av företag som säljer manicken.

Även digitala versioner av "fidget spinners" trendar just nu och i App store och Google Play toppas app-listorna av olika spel som går ut på att snurra leksaken så många varv som möjligt.

I Storbritannien och USA har leksaken skapat rubriker då vissa skolor valt att förbjuda den eftersom den distraherat eleverna under lektionstid.

Vem kom på leksaken?

Flera medier rapporterar att uppfinnaren heter Catherine Hettinger, från Orlando, Florida. Hon uppfann den 1993 och tog patent på den 1997. Idén med produkten var att den skulle fungera som lugnande leksak för barn med koncentrationssvårigheter. Hennes patent gick dock ut innan den blev en världssuccé.

Källa: time.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!