Stämningen var glad och förväntansfull i Muninhuset på lördagsförmiddagen när eventet tog sin början. Runt de 18 unga innovatörerna samlades snart nyfikna besökare. I den stora vinterträdgården steg sorlet allt högre mot glastaket och den blå himlen därutanför medan en trio spelade avspänd mjukjazz. Överallt fördes de intensiva, engagerade samtal.
Mikael Persson, vd för Akademikum, överblickade scenen med belåtenhet medan han berättade om tanken bakom Flipday. Närmast ligger tv-serien Drakarna till hands, men han vill hellre likna Flipday vid Antikrundan.
– Vi skriver historia i dag. Flipday är en helt ny typ av företagsevent, men investerarna är inte några eldsprutande drakar. De kan snarare liknas vid experterna i Antikrundan fast de byter idéer, inte föremål, mot pengar. Vi vänder oss bort från drakarnas värld och vill i stället föra vänliga samtal kring business, sa Mikael Persson som beskriver Akademikum som arbetsförmedlingens förlängda arm.
– Så egentligen är jag verkligen på rätt plats i dag. Nyckeln till att råda bot på arbetslösheten – inte minst bland nyanlända – är förstås att skapa fler företag så att det finns flera jobb att matcha folk med.
Akademikum bidrar med en prissumma på 100 000 kronor, checkar som fördelas bland 60 investerare, både amatörer och proffs. På plats fanns folk från bland annat Aktiespararna, Swedbank, PVC, studenter från entreprenörsutbildningen och helt vanliga affärsintresserade personer – alla med en check i fickan. På några timmar skulle de sedan bestämma sig för vilket företag ville investera i. Det senare var itne helt lätt, berättade Lars Norberg, Aktiespararna.
– Jag är nyfiken och har ambitionen att besöka alla här, men börjar misstänka att tiden inte räcker till. Det är oerhört givande att vara här, och jag har lärt mig mycket om digitaliseringen och nya appar hittills. Som privatinvesterare är jag nyfiken på nya prylar och nya sätt att arbeta, sa han.
Vinnare av 22 000 kronor blev Ortrud Medical och Jonathan Illicki, som utvecklat ett stasband som ger fler lyckade stick i sjukvården. Misslyckade nålstick innebär stora kostnader och obehag för patienten. På andra plats kom företaget Boardie/Niclas Stjernberg och Erik Englund. En reklamskylt för skidliftar vann tillräckligt många investerares gunst, vilket resulterade i 18 000 kronor. Sofia Grandin och Amanda Appelberg har skapat mobilappen Not Alone med ambitionen att öka tryggheten i samhället, och fick som belöning 10 000 kronor. Genom att man drar ur hörlurarna ur telefonen skickas ett meddelande om hjälp samt positionsangivelse till en kontaktperson. De delade tredjeplatsen med ArishKaradaghi och Meyser Abduljabbar, och deras app Corso. Den kopplar ihop körkortstagare och trafiklärare och kommer att förändra utbildningen genom att det blir enklare och billigare att ta körkort.