För drygt två år sedan började några personer vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU och Akademiska Hus att skissa på en vision. De ville sätta Ultuna på kartan och göra det till en plats där miljötänkande studenter, forskare och företagare ska kunna mötas och arbeta i olika konstellationer. I dag är projektet i rullning och Ultuna Campus växer så det knakar.
– Drömmen är att unga idéer ska kunna fångas upp och förverkligas snabbt och enkelt, att kunskap ska kunna göra samhällsnytta och att näringsliv och studenter lätt skall kunna mötas, säger Johan Schnürer, vicerektor för samverkan vid SLU.
Sara Brännström och Per Nilsson från Akademiska Hus, leder satsningen tillsammans.
– Det känns jätteroligt att äntligen kunna sjösätta tankar, planer och idéer och att få se det nya Ultuna ta form, säger Sara Brännström. Hon berättar att stadsdelen som ska byggas har en struktur och planering som är helt unik i Uppsala och att en viktig framgångsfaktor varit att universitetet och fastighetsbolaget jobbar så tätt tillsammans.
Per Nilsson pekar med en penna på ett uppförstorat flygfoto. Bilden visar dagens Ultuna.
– Där borta ser du framtiden, säger han och nickar mot en annan, betydligt mer bebyggd version av platsen.
Möjligheter till studier och forskning finns redan på området. Nu ska förutsättningar skapas för att företag ska kunna slå rot här. En inkubatorverksamhet byggs, vilket innebär att nya företag med liten ekonomi kommer att kunna få stöd i form av till exempel utrustning och kunskap.
– Grejen är att man ska kunna dra nytta av alla de resurser som finns här ute. Små idéer som annars kanske aldrig hade kunnat bli någonting ska få möjligheten att växa sig stora, säger Per Nilsson och går före ut i solen.
Han tillägger att det är viktigt att Ultuna blir en levande plats.
– Det får inte bli en sovstad. Vi vill att det här ska bli en ny stadsdel som inte slocknar när kontoren stänger.
Han berättar att det därför finns planer för omkring 1 500 bostäder. Förskolor, frisersalong, apotek och matbutiker ska också finnas på området. Det är också viktigt att bevara grönska och gamla hus och gårdar.
Vad har varit svårast hittills?
– Svårast är nog att få verksamheten att ta fart, att hitta ett sätt att bygga upp det successivt, säger Per Nilsson.
Han säger att det är ett projekt som kräver tålamod och gissar att visionen är helt förverkligad först om tio år.
Har ni haft några mardrömmar om sådant som skulle kunna gå snett?
– Det är skarpt läge nu, det första företaget flyttar in om bara ett halvår. Det är klart att man kan känna oro för att det inte kommer bli som vi tänkt oss men det här är inte bara någon galen idé som vi dragit igång spontant utan det ligger jättemycket arbete bakom. Jag tror att vi är redo, säger Sara Brännström.