Enköpings slogan ”Sveriges närmsta stad” tycks vara mer än bara fina ord. De senaste åren har kommunens näringsliv upplevt en stor tillväxt, och det beror till betydande del på det gynnsamma läget mitt i den expansiva Stockholm-Mälardalenregionen. Mellan 2008 och 2013 ökade förädlingsvärdet med 36 procent, jämfört med rikets 8 procent.
– Om man frågar företagen varför de väljer att växa här handlar det mycket om läget. Framför allt är det lätt att transportera varor och produkter, men också människor och kompetens, säger Cissi Lööv, näringslivschef på Enköpings kommun.
Och de kommande åren lär inte bli sämre. Just nu pågår flera satsningar där en av de större är utvecklingen av Myranområdet, beläget mellan järnvägen och E18. Kommunen har köpt tillbaka 12 hektar mark av Skanska och planerar nu för att göra området så attraktivt som möjligt både för företagare och kunder. Man börjar med den obebyggda marken, men det är också ett tillfälle för fastighetsägare och övriga företagare att utveckla sina nuvarande verksamheter. Målet är att underlätta flödet av kunder genom att planera så att verksamheter som kan samarbeta och som attraherar samma kunder blir grannar.
– Det är ett mycket strategiskt område med stor potential om vi bara samordnar och tar vara på platsens styrka. Som nu är det en ganska splittrad bild med en blandning av åkerier, ventilationsfirmor och stora kedjor som ICA Maxi och Rusta. Vi behöver skapa en samlad vision för hur området ska se ut och vilken inriktning det ska få.
Ett utvecklingsprogram är i uppstartsfas där kommunen arbetar i dialog med företagarna i Enköping. Processen pågår under hösten och i vår börjar det praktiska arbetet. Parallellt sker också en utveckling av Enköpings centrumkärna.
– Det finns den traditionella rädslan för att ett externt handelsområde ska ta död på centrum. Men jag ser ingen konflikt, utan snarare en samverkanseffekt. Båda områdena ska utvecklas samtidigt, utifrån sina unika förutsättningar och i dialog med varandra, säger Cissi Lööv.
Stadskärnan står dock inför vissa utmaningar framöver då Åhléns lägger ner sin verksamhet, en viktig aktör som huserar i ett 800 kvadratmeter stort källarplan mitt i centrum. Mikéla Bauer är ordförande för Företagarna i Enköping och menar att det behövs krafttag för att också handeln ska bli en del av det annars växande näringslivet.
– Precis som i många andra städer har vi problem med en utarmning av stadskärnan. Att Åhléns försvinner gör att det kommer att kännas tomt, så där har vi jättemycket att jobba med. Vi har nu en hel del tomma butiksslokaler med attraktiva lägen.
Dock tror hon att nedläggningen också kan komma att innebära nya möjligheter och att det kan öppna för nytänk kring vilken typ av butiker som ska finnas inne i stadskärnan. Kanske blir det inte de större kedjorna, utan mindre lokala alternativ. Just nu byggs också många nya bostäder i centrum, vilket Mikéla Bauer tror kan leda till en ökad möjlighet för handeln. Företagarna är nu på väg att inleda ett samarbete med Centrumsamverkansgruppen för att skapa fler bryggor mellan handlare och andra företagare, där det av tradition funnits en uppdelning.
– Centrumhandeln har värnat om sina frågor, som parkeringar och event i centrum, medan andra företagare varit mer intresserade av bygglov och markfrågor. Nu vill vi ta ett helhetsgrepp för att få dessa två världar att mötas och samverka, säger Mikéla Bauer.
En händelse som kan komma att få stor betydelse för kommunen är den kommande etableringen av Martin & Servera, Sveriges ledande restaurang- och storköksspecialist. Bolaget bildades i sin nuvarande form 2012 när Martin Olsson gick ihop med Servera R&S. Efter att ha sett över sin lagerstruktur och funnit att två av lagren i Mellansverige, Västerås och Årsta i Stockholm, var för små och därför inte fungerade så effektivt som önskat började bolaget leta efter en plats som kunde ersätta dessa.
– Vi tittade på våra kundflöden och såg att Enköping hade ett väldigt bra strategiskt läge. Dessutom tror vi att vi kommer kunna få med så många som möjligt från personalstyrkan. Enköping är inte alltför långt från Västerås, men vi hoppas också få med en hel del medarbetare från Årsta, säger vd Håkan Åkerström.
Man räknar med att vara uppe i drift 2017 och med sina 200 anställda blir företaget en av kommunens största privata arbetsgivare. Eftersom en stor del av personalen följer med från tidigare lager kommer det dock inte att innebära 200 nya jobbtillfällen i kommunen.
– Men vi kommer förstås att köpa tjänster och varor i Enköping. Ser man det ur ett längre perspektiv så har vi också en personalomsättning, och det är inte omöjligt att våra anställda senare väljer att bosätta sig i kommunen, säger Håkan Åkerström.