Inför skolstarten på måndag är det full fart i flera av länets sport- och klädbutiker. Många handlar nya idrottsutrustningar, kläder och skolväskor till sina barn. Även terminsavgifter av olika slag brukar trilla in i början av hösten.
Susanne Hernvall från Harbo var under måndagen i Gränbystadens köpcentrum med sina två yngsta barn Hampus och Louise. Hon håller med om att skolstarten är en tuff tid ekonomiskt.
– Det gäller speciellt om man har äldre barn som vill ha märkeskläder. Jag har även två 19-åringar och när de kom upp i högstadieåldern märkte vi att kostnaderna ökade, säger Susanne Hernvall som denna dag letar gympakläder åt yngsta dottern.
Hennes bästa tips för tonårsföräldrar är att ge barnen studiebidraget då de börjar gymnasiet.
– Då kan de välja själva om de vill spara pengar eller att köpa dyra kläder.
Både hon och andra föräldrar vi möter i butikerna säger att de även köper kläder second hand.
– Vi brukar ibland handla på loppis eller en köp- och säljsajt där man kan köpa begagnade barnkläder, säger Jessica Leino som denna dag är ute i butikerna med sina tre barn Oliver, 7, Alicia, 4 och Charlie, 1 år.
Oliver spelar fotboll så fotbollsskor brukar behövas då och då.
– Sedan handlar vi även efterhand under terminerna, i den takt som barnen växer ur sina kläder. Men jag kan tänka mig att det kommer bli dyrare med idrottsutrustningar och annat då barnen blir större, säger Jessica Leino.
I genomsnitt köper föräldrar till barn i åldersgruppen 2–17 år kläder, skor och utrustning för 1 100 kronor per barn inför höstterminsstarten. För ungdomar i 13–17-årsåldern är kostnaden högst, cirka 1 300 kronor per barn. Detta enligt en undersökning som Blocket har genomfört i samarbete med Kantar Sifo.
Anders Pott är vice butikschef på Intersport i Gränbystaden. Han säger att de märker av en ökad handel inför skolstarten även i år.
– Det här är en av våra bästa handelsveckor på året och till helgen före skolstarten brukar det vara ännu fler som handlar. Det som går åt mest denna vecka är gympaskor till skolidrotten, skolväskor och kläder, säger Anders Pott.
Men hur ska den som har ont om pengar efter semestern få råd med allt som barnen behöver?
Elin Håkanson, budget- och skuldrådgivare på Uppsala kommun, svarar att det är bra att tänka igenom sina köp i förväg.
– Börja hemma med att i lugn och ro gå igenom barnens garderober och se vad det finns för behov. Skriv en lista så minskar risken för impulsköp.
Det är enligt henne också bra att i förväg bestämma vad inköpen får kosta.
– Om barnen är äldre kan de gärna få vara med i besluten. Har de en bestämd summa är det lättare att undvika tjat, säger Elin Håkanson.