Redan 2005 blev det förbjudet att röka inomhus på restauranger, kaféer och nattklubbar. Nu skärps tobakslagen ytterligare och omfattar från och med första juli även uteserveringarna. Förbudet gäller också e-cigaretter och vattenpipor.
Svenssons Krogar är en av största aktörerna i Uppsala som berörs av den nya lagen. Sammanlagt driver företaget restaurangerna Aaltos, Frenchi, Hyllan, Jay Fu´s, Stationen, Åkanten och Lilly´s.
– Vi har redan anpassat oss till det här. Våra restaurangdelar är redan rökfria. I nuläget går gästerna ut och röker och går bort ett antal meter från restaurangerna på gatan, så det blir inga problem, säger Svensson krogars vd David Åström och förtydligar att Stationen och Åkanten de senaste somrarna har haft en särskild avskild avdelning för rökare.
– Men det har inte varit någon jättestor efterfrågan på det, fortsätter han.
David Åström minns omställningen 2005:
– Då blev det ett ramaskri där folk hävdade att ingen skulle vilja gå ut på krogen längre, men jag vill hävda att det direkt efteråt kändes som att det i stället blev fler gäster.
Hur tror du att det blir nu?
– För en vanlig restaurang tror jag inte att det här påverkar så mycket.
En utmaning blir dock hur situationen ska lösas på Uppsalas nattklubbar. Hyllan i Saluhallen är en sådan, även om den också används som festvåning för slutna sällskap.
– Där utgår jag ifrån att man får ha någon form av speciallösning. Det är redan mycket problem med ordningen som det är i dag och vi behöver inte fler problem. Jag är övertygad om att vi kommer lösa det här med någon form av dispens, säger David Åström.
Welcome Uppsala driver restaurangen Hava Skafferi & Salonger och nattklubben Flustret.
– När det gäller restauranger är reglerna glasklara, men när det gäller nattklubbar är det lite mer oklart. Just nu diskuteras det att ha någon form av rökruta eller inte. Sedan får vi bestämma om vi vill ha det, säger verksamhetsansvarige Johanna Norrestam.
Hur påverkar den nya lagen er?
– Jag tror inte att vi kommer att förlora några gäster. Det som kommer att hända är att miljön blir renare och att det blir färre fimpar att plocka upp efter gästerna. Många restauranger har redan ställt om, och generellt upplever att jag att det är färre som röker i dag än för tio år sedan.