Så ska företagsklimatet bli bättre

Supersnabbt nytt bredband, en upprustad infrastruktur, bostadsbyggen och företagssamarbeten – de är några av de satsningar som ska få Östhammars näringsliv att växa. Och viktigast av allt är företagarna själva.

Östhammarsvy. Bilden tagen från stadens gamla vattentorn.

Östhammarsvy. Bilden tagen från stadens gamla vattentorn.

Foto: Ingela Söderman

Ekonomi, näringsliv & finans2016-02-08 14:40

Det händer saker i Östhammar. Modernt fiberbredband ska möjliggöra uppkoppling med 100 Mbit senast 2020 för kommunens invånare, ett viktigt steg i dagens digitala samhälle, inte minst för näringslivet.

– Det är något som kommer att förbättra betyget för kommunens företagsklimat när det är klart, säger Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande i Östhammar.

Samtidigt genomförs förbättringar av vägnätet i kommunen. I november 2017 ska den senaste etappen i upprustningen av väg 288 mellan Uppsala och Östhammar klar. Målet är en snabbare och säkrare väg till och från Uppsala – med alla de positiva aspekter det kan ge för regionen.

Men på Svenskt näringlivs senaste lista över Sveriges mest företagsvänliga kommuner hamnade kommunen på nedre halvan och näst sist i länet. Detta efter att året innan ha placerat sig högre än någonsin tidigare.

– Östhammar har försämrat sig i områden som konkurrens med företag, tillgång till kompetens och vägnät, tåg och flyg. En annan stor anledning till rankingtappet är det försämrade sammanfattande omdömet om kommunens företagsklimat, säger Anna-Lena Holmström, regionchef för Svenskt näringsliv i Uppsala län.

– Men företagen upplever att kommunpolitikers och tjänstemäns attityder till dem har blivit bättre. Och det är en väldigt viktig grund att jobba vidare på, tillägger hon.

Hon får medhåll på den avslutande punkten från Jacob Spangenberg. Att det finns ett missnöje innan förbättringarna av exempelvis vägnätet hunnit bli klara ser han som ganska naturligt.

– Vi jobbar hela tiden för att kommunen ska fungera bättre både som myndighetsutövare och tjänsteman. Vi ska ha utgångspunkten att den som kommer till oss faktiskt ska lyckas lösa sitt problem. Har man det tror jag att man får ett bättre resultat.

Han berättar att kommunen arbetar fortlöpande med vidareutbildning av sina tjänstemän på de här områdena, men att det inte alltid räcker till.

– Vi en väldigt stor omsättning på tjänstemän. Det är ett sådant drag i den här regionen att många försvinner till Stockholm och Uppsala.

Något som nämns i positiva ordalag av flera av de lokala företagare som Uppgång talar med är initiativet ”Företag i samverkan”. Kina Nordlund är verksamhetsansvarig för den ideella föreningen, där fem lokala företagsföreningar och kommunen ingår och samarbetar för att förbättra och utveckla Östhammars företagsliv.

– Vi jobbar brett och långsiktigt inom flera områden, men allt vårt arbete har som gemensamt mål att i slutänden stärka kommunens företag och bidra till deras utveckling. Det kan handla om allt från samordning av efterfrågade utbildningar och nätverksträffar lokalt till gemensam marknadsföring, centrumutveckling, spridning av information och tips kring upphandlingar, projektstöd, eller företagsfrämjande aktörer, berättar hon.

Föreningen består av lokala representanter från Alunda, Gimo, Öregrund – Gräsö , Österbybruk och Östhammar.

– Jag vill verkligen lyfta företagarföreningarna, de gör med ideella krafter stora insatser för företagarna och för orternas utveckling. De har också en viktig roll i att förmedla synpunkter från företagare på sina respektive orter som vi kan ta vidare i arbetet. Vi jobbar mycket utifrån frågor som företagen ser som viktiga, säger hon.

Även på bostadsområdet satsas det. Planer för nya bostäder i Björnhålsskogen i Alunda är på gång, den del av kommunen som ligger närmast Uppsala och Arlanda.

Tanken är att  både friliggande hus, parhus, kedjehus och radhus ska byggas där. Förhoppningen är attraktiva bostäder i grön miljö.

Svenskt näringslivs Anna-Lena Holmström må låta lite kritisk ibland under vårt samtal, men det finns mycket som talar för att Östhammar ska kunna ta ett skutt som företagskommun. Man har en låg arbetslöshet och hon återkommer till de förbättrade kommunkontakterna som många företagare lyft fram i sina enkätsvar. Tillsammans med de nya satsningarna ser framtiden hoppfull ut för de lokala företagslivet.

– Nu gäller det bara att fortsätta jobba, säger hon.

Eda-Lis och Dick Karlsson har under snart 30 år byggt upp familjeföretaget Delkaprodukter AB, som säljer och sätter upp stängsel och staket i hela landet. Ett arbete som ledde till att de utsågs till årets företagare för några år sedan. När jag frågar henne om livet som företagare i kommunen lyfter hon främst fram företagarna själva – hur de samarbetar och delar med sig av erfarenheter, vare sig det gäller organiserade företagsträffar inom ramen för ”Företag i samverkan” eller annat umgänge.

– Östhammar är en bra plats att driva företag på. Att kunna träffa andra i samma situation och lyssna och berätta är väldigt värdefullt, säger hon.

Nytt labb lockar industriföretag

Bruksgymnasiet i Gimos nya laboratorium för kraft, värme och ventilation ska gynna både elever och industriföretag i regionen. Forsmark och Vattenfall har anmält sitt intresse för att utbilda personal på orten.

Betong skapar jobb

Cirka 20 nya arbetstillfällen skapas efter att Kubik ICT AB öppnat betongfabrik i Österbybruk. Specialiteten: patentbelagd höghållfastighetsbetong som är både tunnare och starkare än konkurrenterna.

Östhammar i siffror

Medianinkomst (2013)

Östhammar: 249 036

Riket: 248 690

Öppen arbetslöshet (procent 2014)

Östhammar 3,7

Riket: 8,0

Andel företagare (procent 2013)

Östhammar: 8,3

Riket: 6,7

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!