En knallblå sladd slingrar sig likt en orm från underarmens mitt till toppen av lillfingret. Demonstrationen har precis börjat när Catrin Molund, affärsutvecklingschef på företaget Senzime, fäster fast elektroden TetraSens på sin vänsterarm framför en grupp åskådare i Ultuna.
– Tidigare har man mätt rörelse i musklerna, men det vi mäter är reaktionerna i nerven, säger Catrin Molund.
Elektroden är kopplad till en handstor skärm som går under namnet TeleGraph, och de båda produkterna tillsammans ska hjälpa personalen att avgöra när en patient kan andas själv efter operationen. Siffrorna som syns på skärmen visar nämligen aktiviteten i patientens nerver och ger läkarna klartecken om när svalg och lungor fungerar som de ska igen.
– När en patient opereras blir den inte bara sövd. Patienten måste även få i sig muskelavslappnande medel för att vara helt stilla under operationen och inte rycka i musklerna, och de preparaten påverkar även andningsorganen. Om patienten väcks för tidigt och andningen inte fungerar fullt ut finns det risk för komplikationer som till exempel lunginflammation, säger Catrin Molund.
Tiden från att läkaren fäster elektroden till att resultaten visas på monitorn är inte längre än 30 sekunder, och enligt Senzime kan den få sjukvården att vinna tid både före och efter operation. Företagets VD Lena Söderström menar att deras produkt är både snabbare och säkrare än den teknik som finns på sjukhusen i dag.
– I dag tar det 15-20 minuter bara att börja mäta rörelsen i musklerna. Den här metoden är både snabbare och man får ett säkrare värde, säger Lena Söderström.
Och trots att produkten ännu inte finns på marknaden har Senzime redan skrivit avtal med distributörer i Australien, Nya Zeeland, Irland, England och Schweiz. TeleGraph har genomgått studier både i Ungern och USA, men än så länge finns inte någon av företagets produkter ute på marknaden. Anledningen till det är att Senzime väntar på att produkterna ska få en så kallad CE-märkning. Det är en märkning som krävs inom bland annat EU som visar att produkten klarar särskilda krav när det gäller till exempel dokumentation och säkerhet.
– Vi har lämnat in vår ansökan och i somras fick vi godkänt för vårt kvalitetssystem. Nu väntar vi bara på samma besked kring våra tekniska filer innan vi blir CE-märkta och kan börja sälja på den europeiska marknaden, säger Lena Söderström.
Men även om Europa står näst på tur så vill Senzime nå ut globalt. Företaget har redan skrivit kontrakt med en licenstagare i Japan, men även där är det regler och certifieringar som gör den otillgänglig på marknaden just nu. Den processen väntas ta längre tid än märkningen för Europa. För att få sälja på den amerikanska marknaden, som bedöms vara den allra största marknaden för Senzime, väntar man nu på positiva besked efter att man lämnat ansökan till livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA.
Senzime har precis invigt sina nya lokaler i Ultuna och sedan tidigare finns ett dotterbolag i Umeå. Lena Söderström har arbetat med life science och medincinteknik i nästan 30 år, och hon menar att det är ett väldigt positivt område att jobba inom.
– Det är jättehäftigt att kunna göra stor skillnad i människors liv. Det är en väldigt härlig feedback och jag hoppas på att få uppleva samma sak nu, säger Lena Söderström.