Priser till lokala innovatörer

Det blev företagen Peafowl Solar Power och Liqway som vann Årets Skapa-priser i Uppsala län. Nu får de chansen att tävla mot andra innovatörer i riksfinalen.

Årets Skapa-priser för Uppsala län gick till Peafowl Solar Power och Liqway.

Årets Skapa-priser för Uppsala län gick till Peafowl Solar Power och Liqway.

Foto: Uppsala Innovation Centre

Ekonomi, näringsliv & finans2019-09-13 14:00

Varje år delas delas priser ut till innovatörer runt om i landet av Skapa, som är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond samt Patent- och registreringsverket.

I Uppsala län vann i år Peafowl Solar Power huvudklassen, Skapa-priset, för deras innovation som är en genomskinlig solcell som använder nanopartiklar av metall (plasmoner) för att absorbera ljus. En teknik som bland annat kan användas i fönster.

– Att vi får Skapa-priset är både ett erkännande av vår innovation och av Peafowls framtidsvision om den moderna familjen, centrerad kring värden som natur, skönhet och hållbarhet, säger Peafowl Solar Powers grundare Jacinto Sá och Cristina Paun i ett pressmeddelande.

Liqway vann i klassen Skapa-talang, priset för unga innovatörer. Deras uppfinning, dräneringsmunstycket Dryweld, gör det lättare att utföra underhållsarbeten på rörledningar.

– För oss är priset ett avstamp inför framtiden, ett kvitto på att våra erfarenheter som svetsare gett oss något att bygga vidare på. Nu vågar vi oss ut även internationellt, säger bröderna Martin och Isak Werme på företaget Liqway i ett uttalande.

Peafowl Solar Power fick motta 25 000 kronor i prissumma medan Liqway fick 15 000 kronor. I den nationella Skapa-tävlingen i Stockholm 14 november har de chans att vinna betydligt mer än så. Prissumman i Skapa-priset är totalt 500 000 kronor och totalt 250 000 kronor för Skapa-priset för unga innovatörer.

Både Liqway och Peafowl Solar Power fått affärsutvecklingsstöd genom Uppsala Innovation Centres program UIC Business Startup och UIC Business Build.

LÄS MER: Transparanta solceller lockar investerare

LÄS MER: Genomskinliga solceller prisades

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!