Vi blir allt äldre. Den senaste statistiken från SCB visar att medelåldern för de svenskar som avled under 2014 var 82,4 år för kvinnor och 77,1 år för män. Det är en ökning med nio år för kvinnor och åtta år för män sedan 1968, något som sätter stor press på pensionssystemet. När svenskarna spenderar fler år som pensionärer måste mer och mer pengar hämtas ut.
– Vem ska betala? Man brukar kalla pension för uppskjuten lön. Det är inget som bara finns i ladorna, säger Per-Ulf Carlsson, vd på Söderberg & Partners i Uppsala, ett finansbolag som bland annat sysslar med pensionsrådgivning.
Problemet är inte nytt. Röster har länge höjts för riskerna med att vänta fortsätta att avvakta – att pensionerna kommer att fortsätta att sjunka och i förlängningen hota hela pensionssystemet. Per-Ulf Carlsson är en i raden som nu larmar:
– Det måste till ett uppvaknande. Det finns bara tre alternativ för politikerna, ett: höj skatten. Två: höj pensionsåldern. Eller tre: sänk beloppen, säger Per-Ulf Carlsson.
– Jag vet inte ens om vi kommer att kunna ha statlig pension i framtiden, tillägger han.
Vad kan den enskilde själv göra för att säkra sin pension?
– Dagens ungdomar måste göra en rejäl koll på det här. Tar du inte tag i det tidigt så kommer det inte att bli bra sedan. Satsa på att spara under åren mellan 20 och 30. Om du skaffar familj efter det kan du dra ner på sparandet. Men det du har byggt upp tidigt är bingo, det blir ränta på ränta. Det är mycket bättre att spara mycket tidigt än lite hela tiden.
För många kan pensionssparandet vara en ångestkälla, särskilt med alla valmöjligheter som finns. Men det sämsta man kan göra är att skjuta det framför sig, enligt Per-Ulf Carlsson.
– Jag brukar säga så här: det bästa sparandet är det som blir av. Det är lite som med träning.