Nytt material lagar hål i huvuden

Det mest avancerade implantatet de tagit fram var när hela 80 procent av en kvinnas skallben skulle ersättas. Uppsalaföretaget Oss Dsign har nu även etablerat sig utanför Europa med sin uppfinning.

Bild på cancer i skallben.

Bild på cancer i skallben.

Foto: Maria Lindblom

Ekonomi, näringsliv & finans2018-01-22 08:01

Det var 2011 som Oss Dsign bildades med stöd av Uppsala Innovation Centre (UIC). Nu har företaget över 50 sjukhus i Europa som sina kunder. Bolaget håller även på att etablera sig på den amerikanska marknaden med sitt keramiska material, som används för att laga skador i skallben och ansikten. Patienter som behandlas är exempelvis de som råkat ut för misshandel, varit med om olyckor, har hjärntumörer eller när man måste lätta på trycket då hjärnan sväller vid en hjärnblödning. Men även patienter med medfödda defekter på grund av en bakomliggande sjukdom kan få hjälp. Det nya keramiska benersättningsmaterial som tagits fram i Uppsala har visat sig fungera bättre än traditionella material.

– Dessa skador brukar lagas med plast- och titanimplantat eller att man transplanterar patientens eget ben. Men komplikationer är vanliga. Framförallt infektioner. Att vävnaden över implantatet bryts ner händer också. Det är också ganska vanligt att då man använder patientens eget ben att det resorberar (försvinner) över tid, säger Anders Lundqvist, vd på OssDsign.

Thomas Engstrand, som tidigare arbetade på Karolinska sjukhuset med plastik- och rekonstruktiv kirurgi, såg dessa problem. För att hitta en lösning tog han kontakt med Håkan Engqvist, professor på biomaterialenheten vid Ångström­laboratoriet.

Tillsammans lyckades de utveckla det keramiska materialet och en teknologiplattform som används för att reparera skall- och ansiktsskador.

– Första patienten behandlades 2009. Det var en misshandlad man som hade stora skador i kraniet. Efter att implantatet satts in såg man att keramen även omvandlades till ben genom att den naturliga nybildningen av ben sattes igång, vilket var oväntat, säger Anders Lundqvist.

Hemligheten tros vara keramens komposition, som består av kalciumfosfater och liknar kroppens ben.

Forskning pågår nu för att bättre förstå mekanismen bakom framförallt nybildningen av ben. Hittills har över 300 patienter opererats med metoden. Det mest komplicerade fallet som man arbetat med var en patient som hade cancer där man bytte ut en stor del av skallbenet. Först trodde läkarna på Akademiska sjukhuset nästan inte att det var möjligt att byta ut 80 procent av patientenss skallben. Men operationen gick bra och patienten skrevs ut från sjukhuset redan efter två veckor.

När ett implantat ska tas fram börjar processen med att läkarna skickar magnetröntgenbilder till bolaget. CAD-ingenjörerna på Oss Dsign designar sedan implantatet i datorn och lämnar förslag till läkaren. Därefter 3D-printas ett titannät som gjuts in i det vita, kerammaterialet. Bolagets vd Anders Lundqvist kom in i verksamheten för 2,5 år sedan med uppdraget att omvandla företaget från ett litet utvecklingsbolag till att bli en global kommersiell aktör.

– Viktigt för ett litet bolag då man går ut på en global marknad är att man är fokuserad. Vi valde att initialt fokusera på skador på kraniet och i ansiktet för att de kliniska problemen med traditionella metoder är omfattande, säger Anders Lundqvist.

De påbörjade en begränsad lansering 2016 i Sverige, Tyskland och England. Förra året expanderade företaget till övriga marknader i Europa samt Sydostasien och nu pågår de en större lansering i USA. Planer finns också för Japan där de befinner sig i processen för att få produkten godkänd.

– Däremot är registreringsprocessen i Kina extremt komplicerad, speciellt om man inte har som avsikt att producera sin produkt i landet, säger Anders Lundqvist. Det behövs också mycket kapital för att starta upp en sådan här lansering. Hittills har investerare som tror på företagsidén satsat sammanlagt 150 miljoner kronor och bolaget är nu i en process att ta in ytterligare kapital, framför­allt för att finansiera USA-satsningen. I januari förra året godkändes det keramiska materialet av den amerikanska motsvarigheten till Läkemedelsverket, vilket innebar ett stort steg framåt för Uppsalaföretaget.

Trots att Oss Dsign har planer på att även öppna ett kontor i USA kommer de inte att flytta från Uppsala. Idag sitter de i Uppsala Business Park.

– Nej, Uppsala är en bra miljö för oss där det är lätt att få tag i kompetent personal och vi planerar att flytta till större lokaler här i Uppsala, säger Anders Lundqvist. Företaget har idag ett 30-tal anställda och organisationen kommer att ut­ökas under året, både i Uppsala och i USA.

Finns det ingen tvekan till att använda ett nytt material i människor?

– Viktigt för läkarna är först och främst att produkten är säker att använda, därefter att den fungerar bättre än de alternativ de har. Produkten är väl dokumenterad utifrån båda dessa aspekter och är godkänd av både europeiska- och amerikanska registreringsmyndigheter, svarar Anders Lundqvist om de reaktioner de fått på den nya typen av implantat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!