– Tanken bakom sjukhusklädseln är att förhindra smittspridning och vårdrelaterade infektioner, men också att ge ett gott och professionellt intryck, berättar Ingrid Isaksson.
Hon arbetar som en av de ansvariga hygiensjuksköterskorna på Akademiska sjukhuset i Uppsala och har bra koll på frågor som rör arbetsdräkterna som sjukvårdspersonalen bär.
Till skillnad från amerikanska tv-serier som utspelar sig i sjukhusmiljö är reglerna kring uniformen mycket strikta. Långärmade tröjor, smycken eller utsläppt långt hår är inte tillåtet – de är alla potentiella smittohärdar.
– Vi brukar säga att händerna är det farligaste vi har. Men efter händerna är det faktiskt kläder som utgör den största riskfaktorn, berättar Ingrid Isaksson.
Det finns två typer av huvudarbetsdräkter på Akademiska sjukhuset: den vita med blå sprund – sjukhusets speciella färg – och en särskild arbetsdräkt som bara får användas på operationsavdelningar. Den sistnämnda är antingen tillverkad av tyg med tätare fibrer än vanligt, eller av papper. Specialdräktens täthet gör att den inte samlar på sig mikroorganismer från luften som kan bära smitta. Den fungerar alltså inte bara som just kläder – utan är också en medicinteknisk produkt.
Även om uniformen kommit till från en praktisk grundtanke och det är lagstadgat att anställda måste följa de hygienregler som gäller, så finns det svängrum för att uttrycka den personliga stilen – om än minimalt: abetsklädernas överdel kan bäras i form av en bussarong, en liten jacka eller en tenniströja.
– Det är skönt att inte behöva fundera över vad man ska ha på sig på jobbet. Varje dag finns det ju nya, rena kläder att använda, säger Ingrid Isaksson.
Och för patienter och anhöriga förenklas kommunikationen med sjuksköterskor och läkare när det tydligt syns att de arbetar på Akademiska sjukhuset.
Ingrid Isaksson berättar att personalen generellt sett är nöjd med uniformen, men att det självklart är svårt att skapa standardiserade kläder som passar alla kroppsformer. När det kommer en ny design blir det ofta en del klagomål.
Själv ser hon bara fördelar med att bära arbetsdräkten.
– Det är ju ingen som vill sprida vårdrelaterade smittningar. Sedan tycker jag faktiskt om att bära den – då syns det att jag tillhör sjukhuset. Det gör mig lite stolt.