Minns du löpsedlarna?

Känner du igen några av löpsedlarna ovan? Det var nämligen ett tag sedan de syntes i den lokala tobaksaffären.

Klassikern Agent X9 från 1971.

Klassikern Agent X9 från 1971.

Foto:

Ekonomi, näringsliv & finans2017-09-08 19:05

En av UNT:s medarbetare samlade i början av 70-talet på löpsedlar från serietidningar. På bilderna ovan finns exemplar från bland annat Pelle Svanslös, Kalle Anka, Teknikens värld, 91:an och Fantomen.

Förut var de vanliga i tobaksbutiker och kiosker runt om i landet men i dag finns de inte kvar. På redaktionen väcktes frågan – varför och när försvann dem?

– Serielöpsedlar som fenomen tror jag försvann någon gång på 90-talet. Det händer fortfarande att vi tar fram enstaka löpsedlar, exempelvis i samband med olika specialnummer, men det är väldigt ovanligt. Under de senaste åren har tidskriftsbranschen framförallt fokuserat på exponeringen inne i butikerna. Vi jobbar till exempel mycket med placering och synlighet i tidningshyllorna, säger Jonas Lidheimer, pressansvarig vid förlaget Egmont Publishing som bland annat ger ut Kalla Anka & Co och Bamse.

Hur ser serietidningsförsäljningen ut i dag?

– Generellt har serietidningsläsandet minskat, precis som tidningsläsandet i stort. Under 80- och 90-talet hade våra största serier, som Kalle Anka & C:o med en upplaga på en bra bit över 200 000, och det är klart att vi är en bit i från de siffrorna idag. Samtidigt är serier en av de mest stabila kategorierna inom tidskriftsbranschen just nu, och det händer mycket spännande inom serievärlden. Det har kommit en våg av nya unga duktiga serieskapare, och det sker en hel del utveckling av både nya och klassiska serier. Som förlag ser vi också positiva tecken och har bland annat utökat utgivningen av vår Bamsetidning med ett par nummer och gett ut retroserier som Buster.

Som anledning till nedgången anges, precis som för övriga upplagenedgången i branschen, den digitala utvecklingen.

– I dag konsumerar barn och unga innehåll till stor del via nätet och sociala nätverk och kanaler som Youtube och Snapchat. Därutöver ser vi naturligtvis även en stark konkurrens från tv- och datorspel och olika appar till smartphones och surfplattor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!