Investeringarna i de tillväxtföretag som fått stöd via Uppsala Innovation Centre (UIC) ökade förra året till rekordnivåer. 491 miljoner kronor investerades i bolagen, varav 367 miljoner var ägarkapital och 124 miljoner var bidrag och lån.
Rekordsiffrorna presenteras i dag och UIC:s vd Per Bengtsson är självklart nöjd.
– Det är jätteroligt! Det är knivskarp konkurrens om kapitalet i våra regioner och de företag som vi engagerar oss i utvecklas väldigt bra, säger han.
Per Bengtsson menar att hemligheten bakom UIC:s framgång till stor del handlar om det lokala näringslivets engagemang.
– UIC har 24 partners som är med och finansierar UIC och bidrar till bolagens utveckling med sin kompetens. Vi har också 70 handplockade affärscoacher från näringslivet, många har till exempel erfarenhet av att ta steget från prototyp till serieproduktion och har dessutom erfarenhet av affärsutveckling och internationella marknader, säger han.
Men det är inte alla affärsidéer som håller. Ibland märks det redan efter tre månader att det inte finns något kundunderlag.
– Det är klart att det blir en gallring och om det inte bär så är det bra förföretagen att få insikt om det i ett tidigt skede, säger Per Bengtsson och framhåller att det handlar om en kvalitetssäkring från UIC:s sida. De företag som klarar sig vidare har en stor potential att lyckas.
Utmaningen för många nystartade företag är att nå ut på en internationell marknad med sin produkt. Per Bengtsson lyfter fram medicinteknikbolaget Ossdsign som ett exempel på ett bolag som UIC hjälpt. Företaget startade 2011 som ett samarbete mellan forskare på Karolinska Institutet i Stockholm och Ångströmslaboratoriet i Uppsala. Ossdsign tillverkar ett biokeramiskt implantat som används för att laga benskador i skallen och ansiktet.
Anders Lundqvist, vd på Ossdsign, beskriver utvecklingen som "extremt snabb". Det tog bara två år att gå från forskning till den första operationen och i dag har över 200 patienter behandlats.
– Vi har fått oerhörd bra hjälp av UIC och det har varit en av förutsättningarna till att bolaget utvecklats så pass bra, speciellt i den tidiga fasen. Det är det vi skördar frukterna av i dag, säger Anders Lundqvist.
Produktserien har lanserats i flera europeiska länder och näst på tur står övriga Europa. För ett halvår sedan fick Ossdsign, som har huvudkontoret i Fyrislund i Uppsala, in över 100 miljoner kronor via en nyemission och nu planeras för lansering i Sydostasien, USA och Japan. Målsättningen är bolaget ska gå med vinst 2018/2019.
– Det är ovanligt att ett företag lanserar en produkt så pass brett internationellt i den tidiga fasen. Men vi klarar det eftersom vi har en fantastisk produkt, en begränsad och väldefinierad målgrupp och kan därför bearbeta marknaden utan alltför stor finansiell exponering, säger Anders Lundqvist.