Matprofilen satsar på catering

Matprofilen Maria Masoomi startar en ny cateringverksamhet med Uppsalakrögaren Reza Faraji. Tillsammans ska de få fler Uppsalabor att få upp ögonen – och munnen – för det persiska köket.

Foto: Jonas Tetzlaff

Ekonomi, näringsliv & finans2015-10-19 19:45

Maria Masoomi och Reza Faraji har känt varandra sedan länge – Maria minns fortfarande hennes första besök vid Rezas tidigare restaurang La Fleur i Uppsala.

– Det var en sådan kvalité! Bara det att kyparna serverade i vita handskar gav ett sådant proffsigt intryck, säger Maria Masoomi.

UNT träffar Maria och Reza i Rezas restaurang Kadbano i Svavagallerian. Persisk klassisk musik strömmar från högtalarna, den dunkla belysningen sätter en trivsam stämning.

– Många som besöker oss första gången är ofta lite tveksamma eftersom att de är vana vid den svenska maten. Men vi har fått så mycket beröm och vissa blir så småningom stamkunder hos oss – det gör en glad in i själen, säger Reza Faraji som drivit restaurangen de senaste åren.

– Persisk matlagning ligger i tiden. Råvarorna är fräscha och nyttiga. Allt lagas från grunden och nästan allt på menyn är gluten- och laktosfritt, säger Maria Masoomi.

Tillsammans har de nu tagit beslutet att samarbeta kring ett nytt koncept med festliga bufféer till catering och på restaurangen. Med eller utan levande musik och dansunderhållning.

– Jag har länge funderat på att satsa på detta koncept men det är först nu jag har lyckats få in med Maria som samarbetspartner . Nu satsar vi på det här och det känns jättebra. Det blir ett samarbete kring ett helt koncept med mat, musik och catering, säger Reza Faraji, som planerar att expandera.

I dagsläget har han exempelvis kontakt med två nya kockar från Iran som, om allt går enligt planerna, kan börja jobba inom kort.

Maria, som är matkreatör, kokboksförfattare samt utbildad dietist och kostekonom, kommer att vara en del i utformandet av helt nya cateringmenyer där det persiska blandas med det svenska.

– Det är en stor ära att få samarbeta med en person som Maria som är så pass medveten om kvalité. Hon är professionell och en yrkesperson man verkligen kan lita på, säger Reza Faraji.

– Vi vill visa upp det moderna persiska köket där Orienten möter Sverige, säger Maria Masoomi.

Den nya verksamheten är planerad att lanseras runt jul – eller så snart allt går i hamn. Och redan finns det planer på ett alternativt julbord.

– Vi kommer att tänka lite annorlunda – det blir ett julbord med mer färger och nyttigheter, där klassiska rätter samsas med nya spännande rätter och sallader. Man blir inte proppmätt av persisk mat, man blir "lätt mätt", säger Maria Masoomi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!