När gav du din bil ny olja i växellådan senast? Anar svaret. Speciellt om din bil har automatlåda.
– Det finns bilmodeller som har så kallad evighetsolja, men det tror jag inte så mycket på, säger Mikael Schenning.
Han har en allbilverkstad i Enköping, vilket innebär att han jobbar med i stort sett samtliga bilmärken och modeller.
– Branschen utvecklas hela tiden. Bilarna blir minst sagt alltmer komplicerade och det gäller att hänga med i den tekniska utvecklingen, inte minst i allt som gäller miljön.
Det senaste tillskottet bland all utrustning är en apparat som gör rent automatväxellådor.
– Ett oljebyte i en automatlåda innebar med den gamla metoden egentligen inget annat än att några liter olja tappas ur, och lika mycket fylls på. Knappt hälften, om ens det, säger Mikael Schenning.
Gammal olja i en automatlåda är svart, med spår av metall i allt det svarta. Den nya oljan har en klar färg, antingen röd eller grön beroende på fabrikat. Ett skvallerrör på instrumentet visar förvandlingen.
– Maskinen sköljer bort den gamla oljan med hjälp av ett lösningsmedel. Därefter fylls ny olja på som i sin tur pressar ut de sista upplösta avlagringarna.
Mikael Schenning berättar att automatlådan är en av den moderna bilens dyraste delar. Ett ”ras” kostar vanligen över 40 000 kronor – och säg den begagnade bil som är värd en sådan reparation?
– Därför rekommenderar jag bilägaren att byta all olja i automatlådan, vilket faktiskt kräver den här rätt nya tekniken. 8 000 mil kan vara en lämplig gräns. Oljebytet lönar sig och är ett viktigt steg för miljön. Varvtalet vid växling minskar högst märkbart i framför allt stadstrafik och därmed sänks också bränsleförbrukningen.
Samma maskin som rengör automatväxellådan invändigt gör detsamma med styrningens servopump, vilket gör rattens rörelse jämnare. Bredvid den här apparaten står dessutom en annan maskin som börjar vinna mark på allt fler verkstäder.
– Här handlar det om att via gas göra rent insugningssystemet och inte minst den känsliga EGR-ventilen som är viktig för avgasreningen, säger Mikael Schenning.