Många unga går i lånefällan

Fler och fler unga blir skuldsatta. Mer kunskap om privatekonomi behövs för att vända trenden.- Det är för lätt att låna pengar, säger Karolina Kull på Kronofogdemyndigheten. Det kan man göra med mobiltelefonen.

Att låna via mobiltelefonen är ett enkelt, men väldigt dyrt sätt, att låna.

Att låna via mobiltelefonen är ett enkelt, men väldigt dyrt sätt, att låna.

Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Ekonomi, näringsliv & finans2009-02-28 19:08
Andelen unga som har skulder hos Kronofogden ökar. Inte minst sms-lånen har gjort att många unga är skuldsatta. Det är ett enkelt men väldigt dyrt sätt att låna.

Om kreditprövningen brister hos långivarna kan den med dålig ekonomi ta lån hos flera olika långivare på samma gång. Att betalningsförmågan har minskat syns inte.
- Ändå har andelen unga som hamnar hos oss för sms-lån sjunkit från 35 procent till 27 procent. Det är positivt. Förhoppningsvis har informationen om hur dyra de här lånen är gått hem, säger Karolina Kull.

Hon arbetar förebyggande för att unga inte ska hamna i skuldfällan. Mycket krut läggs på att lärarna ska integrera privatekonomi i undervisningen i skolan. Tillsammans med Konsumentverket och Finansinspektionen har Kronofogdemyndigheten tagit fram Koll på cashen. Det är ett utbildningsmaterial som syftar till att ge gymnasieungdomar bättre koll på privatekonomi.
- Förr var det bara de som redan hade pengar som fick låna. Nu har alla kreditkort, du kan beviljas krediter så fort du blir myndig. Det är så lätt att låna pengar, men också lätt att skuldsätta sig, säger hon.
Föräldrarna har ett ansvar och dålig ekonomi går ofta "i arv".
- I Stockholm har vi inlett ett samarbete tillsammans med Fryshuset för att nå ungdomar som inte får stöd hemma eller har hoppat av skolan och inte får kunskapen där heller, säger Karolina Kull.

På nätet finns flera sajter som vänder sig direkt till ungdomar. Swedbank startade sin hemsida Ekonomikompassen i höstas och den senaste, som lanserades strax före jul, är mymoney.intrum.se. Bakom den ligger kredithanteringsföretaget Intrum Justitia. Evelina Johansson heter webbredaktören:
- Vi förmedlar kunskap om vilka verktygen är för att man ska få grepp om sina pengar, säger hon.
I en sämre konjunktur får unga ännu svårare att ta sig in på arbetsmarknaden - ofta med dålig privatekonomi som följd.

Enligt en rapport från Ungdomsstyrelsen i höstas har var femte ungdom låg ekonomisk standard, jämfört med var tionde i början av 2000-talet. Andelen unga som beviljas sjukpenning ökar och unga är kraftigt överrepresenterade bland dem som har socialbidrag.
- Vi förklarar det grundläggande i privatekonomi på ett enkelt sätt på vår hemsida. Hur man gör en budget, varför man ska betala sina räkningar i tid och vad som händer om man inte betalar. Att man kan få en betalningsanmärkning, säger Evelina Johansson.
En betalningsanmärkning vill ingen ha. Den kan förstöra chanserna att få hyra en lägenhet och teckna olika abonnemang.
- Men får du ett brev från Kronofogdemyndigheten ska du inte bli rädd. Kontakta vårt kundcenter så hjälper vi dig. Det gäller att vara aktiv, då går det mesta att ordna, säger Karolina Kull.
Kännetecken/Sms-lån:

+ Du kan snabbt få det lånade beloppet.
+ Lånesumman är ofta mellan 1 000-4 000 kronor.
+ Kredittiden är kort, vilket betyder att du oftast måste betala tillbaka inom en månad.
+ Det blir en hög total lånekostnad.
+ Ibland kan det se ut som att ett sms-lån har en låg ränta, eller ingen ränta alls. I stället tas en avgift ut på flera hundra kronor för varje lån. Det gör att sms-lån har en hög effektiv ränta.
Källa: Mymoney.intrum.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!