Det var 2012 som Malin Wahlund Egnell och Hannu Telvik köpte båten. I samma veva pågick byggandet av Hamnspången som blev rejält försenat.
– Kommunen meddelade inte berörda rederier om bygget så det slutade med att m/s Linnea som ägdes av ett annat rederi, blev inbyggd vid Flustret och vi på m/s Kung Carl Gustaf kunde inte starta vår trafik förrän säsongen 2013, säger Malin Wahlund Egnell.
De som då ägde m/s Linnea gav upp tidigare och hon såldes, men gick sedan i konkurs.
– Efter de missar som skedde 2012 lovade de ansvariga under flera möten med kommunen, arkitekter och entreprenörer att nästa gång en bro skulle byggas så skulle det ske kommunikation med oss på rederierna, säger Malin Wahlund Egnell.
Men enligt henne har ingen sådan kommunikation skett vare sig vid ombyggnationen av Flottsundsbron, inför kommande Vindbrobygget i Ultuna eller kommande bygget av en bro i höjd med Studenternas IP.
– Det är hela tiden vi rederier som får jaga kommunen efter att ha fått informationen om broar på annan väg. Vid Flottsundsbrobygget var förutsättningen först att vi skulle få ligga stilla under 18 månader utan någon som helst ersättning, efter många turer med tjänstemän och politiker fick vi till ett antal fasta turer under 2016.
Följden har blivit att båtägarna har förlorat intäkter då farleden varit helt eller delvis avstängd under flera perioder åren 2015–2017.
För rättvisans och kommunekonomins skull har Uppsala kommun inte betalat ut någon ersättning till butiksägare eller rederier som drabbats av ombyggnationer i staden.
– Det är okej att de inte kan betala ut en sådan ersättning, men det de skulle kunna göra är att ta bort eller minska våra avgifter under ombyggnadsperioderna, tycker Malin Wahlund Egnell.
Varje trafikmånad betalar rederiet bland annat en avgift till kommunen på 2 500 kronor för att de kör och sliter på Fyrisån. Den avgiften är lika oavsett om de bara kan köra en tur vissa månader.
Kan ni inte använda en annan brygga, bortom Flottsundsbron?
– Det finns en brygga vid Skarholmen, men problemet är att den bryggan inte är tillräckligt stadig, där finns ingen el och vatten samt att vägen dit inte går att använda för de tunga transporter som levererar till oss. Vi har inte råd att ordna allt detta för en provisorisk brygga och kommunen har inte erbjudit sig att lösa dessa problem heller, säger Malin Wahlund Egnell.
Hon är mycket besviken på ansvariga på Uppsala kommun för att de bara verkar tycka att turbåtarna i ån är till besvär.
– De som arbetar med näringslivs- och turistfrågor på kommunen förstår värdet av att ha båttrafik mellan Skokloster och Uppsala, men de som har hand om gatufrågor och ansvarar för brobyggena tycker inte att det här är viktigt. Jag förstår nu varför Uppsala får dåliga omdömen i näringslivsmätningar, säger Malin Wahlund Egnell.
Vad kommer nu hända med m/s Kung Carl Gustaf?
– Vi har efter dessa motgångar tappat glädjen vi hade från början och tänker sälja båten. Jag tror tyvärr inte att hon blir kvar i Uppsala. Tips till kommande ägare är att kontakta Sigtuna kommun istället. De är driftiga och intresserade av fartyg, säger Malin Wahlund Egnell.
M/s Kung Carl Gustaf har funnits i Uppsala i 25 år.
UNT har under förmiddagen sökt det ansvariga kommunalrådet och nuvarande ordföranden för Gatu- och samhällsbyggnadsnämnden för en kommentar, men inte lyckats nå dem än.