Tobias Francis fortsätter att utveckla sitt snickeriföretag hemma på Norrgården väster om Vittinge. Från lyxiga lekstugor 2014 till dagens snickarglädje för villor. Nästa steg blir trädgårdsmöbler.
Allt går i rasande takt och redan i år är omsättningen två miljoner kronor jämfört med beräknade 800.000. Hittills har han haft säsongsanställd personal, som mest fem samtidigt, men i början på nästa år anställer han två fasta medarbetare.
Tobias Francis vill gärna dela med sig av sina erfarenheter. Innan han startade Lektema AB hade han varit anställd.
– Jag ansåg det helt nödvändigt att testa min affärsidé på marknaden. Men att i blindo starta en tillverkning i full skala är ett stort risktagande. Med internet och sociala medier kan man undvika en dyrbar felsatsning genom att testa en prototyp i skarpt läge, säger han.
Hans råd till andra småföretagare är att ta fram ett eller ett par alternativa produktexemplar och lansera dem i sociala medier och på en egen hemsida. Kommer det förfrågningar inom en vecka har produkten en framtid.
– Ett mycket bra exempel är Ida Backlund på ”Rapunzel” som säljer löshår för över 100 miljoner om året - som många från början inte trodde på.
Idén om skräddarsydda lekstugor med förebilder i svensk byggnadstradition lanserade han på Blocket, Facebook och Instagram:
– Jag fick omgående flera beställningar. Kalkylen i år på 25 lekstugor har tredubblats. Dessutom kom idén med att sälja specialbeställd snickarglädje till villor som en följd av lekstugorna. En kund önskade samma slags snickarglädje på både lekstugan och huset.
Tobias Francis ritar de önskade utsmyckningarna i datorn och pluggar in programmet i automatfräsen som sågar till detaljerna i björk eller furu med en maximal felmarginal på 0,1 millimeter.
– Snickarglädje är en hel värld. Det finns så många härliga mönster i det här landet. Jag har också börjat få kunder i Norge där hus med snickarglädje kallas för "sveitserhus".
Tobias Francis har varit i kontakt med Heby kommun och älgparksentreprenören Leif Lindh för att sondera möjligheterna att bjuda in medborgare som tror sig bära på affärsidéer till kortutbildningar i egenföretagande.
– Jag tror att det skulle betyda en del för dem som skulle vilja satsa på att bli sin egen, men inte riktigt vågar. Att vara rädd för det steget är mänskligt. Men är det något vi behöver i det här landet så är det fler småföretag.
Han anser att en hämmande faktor för nyföretagande är fackets sedan många decennier fasta grepp över arbetsmarknadens regelverk. Inte ens den tidigare borgerliga regeringen vågade ta strid med LO.
– Problemet är att facket avskaffat nästan alla enklare låglönejobb och att förbunden jagar och ibland dödar småföretag som vägrar skriva på kollektivavtal. Det stänger igen arbetsmarknaden, gör den statisk. LO måste ändra inställning och jag tror att det står för dörren nu eftersom vi bara den senaste tiden tagit emot så många flyktingar att tusentals nya jobb måste till snabbt för att ge de nyanlända möjligheter till försörjning.
När han startade sitt företag efter att i många år ha varit anställd arbetade han mellan klockan 8 och 23 fem dagar i veckan.
– Att arbeta är bra. Den som är ung och visar framfötterna marknadsför sig själv. En arbetslös som knackar dörr för att till exempel städa i folks trädgårdar får gott rykte och har snart en fast anställning någonstans.
Tobias Francis står nu inför att antingen bygga ut snickeriet på Norrgården eller hitta något större i närheten:
– Jag behöver minst 150 kvadratmeter till. Jag har tittat på en del lokaler i Heby men ännu inte funnit något som företaget kan växa i, säger han.