Lär tonåringen hantera pengar
Tonåringar och pengar är knivigt. Här svarar bankernas privatekonomer på några vanliga frågor. De slår samtidigt ett slag för privatekonomi i skolan.
Elisabeth Hedmark, Länsförsäkringar:
Är det någon skillnad mellan tonårstjejer och - killar när det gäller ekonomin?
- Killar och tjejer prioriterar lite olika saker. Bland lite äldre tonåringar lägger killar större andel av pengarna på fest och party medan tjejerna lägger mest på kläder, skor och väskor. Killar har generellt sett lite mer sparat än tjejer.
Hur mycket får telefonen kosta per månad och vem ska betala?
- För att slippa att telefonkostnaderna drar i väg så är kontantkort bra. Hur mycket som är en rimlig kostnad måste varje familj besluta om, kanske 100 - 200 kronor per månad. För att bli lite mer sparsam med telefonkostnaden kan det vara bra om tonåringen själv betalar.
Gunilla Nyström, SEB:
Hur får jag mitt barn att inte ta snabblån?
- Mobillån är hett. Mitt råd till föräldrarna är att informera och förklara varför det är så dåligt och att snabba lån inte är någon lösning för att få tag på snabba cash. Det är bättre att anpassa utgifterna till de inkomster som man faktiskt har.
Hur ska man undvika att bli bank åt sin tonåring när man är separerad och inte alltid bor med barnet? Då är det ju extra svårt att säga nej.
- Gå igenom med den andre föräldern hur tonåringens behov ska täckas och vem som betalar vad. Kan ni hitta en gemensam linje och ha samma uppfattning om vilken standard tonåringen ska leva på är det enklare. Involvera tonåringen i resonemangen så han eller hon får klart för sig vad som gäller. Öppna ett konto med kort där ni sätter in ett överenskommet belopp varje månad.
Anna Bäcklund, Nordea:
Hur lär man sina barn om sparande?
- Väck intresset och sätt upp ett mål med sparandet. Målet ska vara realistiskt och inte ta för lång tid nå. Förklara också vilka olika vägar man kan nå dit.
- När barnet väl har börjat spara kommer det också in en annan sak i bilden; prismedvetenhet. Barn är otåliga och via internet går det att hitta begagnade saker mycket billigare än om man köper nytt. På så sätt når de också sitt mål mycket snabbare.
Hur mycket är en rimlig månadspeng för en 14-15-åring?
- Hur mycket tonåringen ska ha beror dels på vad pengarna ska användas till och dels på hur hushållets ekonomi ser ut.
- Enligt en undersökning som vi har gjort varierar den genomsnittliga månadspengen beroende på ålder. 350 kr får en 13-åring, 420 får en 14-åring, 590 kronor får en 15-åring, 770 kronor får en 16 åring och 850 kronor får en 17-åring.
Ylva Yngveson, Institutet för privatekonomi, Swedbank:
Vad är rimligt att en tonåring "kostar" per månad när det gäller nöjen, godis, kläder, fika och liknande?
- Vi gör årligen en beräkning av vad en basgarderob kan kosta för en tonåring de år när de växer mycket och i år är det 650 kronor per månad.
- För egna nöjen och godis går det inte att ge någon rekommendation. Men när vi frågat tonåringar själva framgår det att 17-åringar lägger 110-120 kronor på godis och frukt, 110 kronor på bio och liknande och drygt 110 kronor på restaurang och kafé. Sedan köper de också hamburgare, tobak, öl och smink.
Hur mycket kostar det att flytta hemifrån?
- Ungefär 25 000 kronor för att inreda en lägenhet på 50 kvadratmeter. Till det kommer telefon, bredband, dator, verktyg och liknande. Löpande utgifter för tv, el, hemförsäkring, olycksfallsförsäkring, internet, dagstidning, betaltjänster och liknande tillkommer.
- För en yrkesarbetande går det på 3 000 kronor i månaden förutom hyra, kläder och mat. Då ingår fackavgift och busskort, men inte mobiltelefon och dator. Totalt, om hyran är på 3 800 kronor, kan utgifterna bli nära 9 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!