Köpt bostad är lönsam i längden
Köpa eller hyra, är frågan. Det kan kännas tungt att ta stora lån, särskilt om man är ung. Men eget boende är på sikt det ekonomiskt bästa alternativet.
Foto:
- Det är egentligen det enda sättet för de flesta unga familjer att bygga upp ett kapital, säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.
Hon har räknat på hur mycket eget kapital man bygger upp under årens lopp genom att bo i ett eget boende. Det kan vara en bostadsrätt men också ett radhus eller ett hus.
Efter 18 år har den som bott i eget boende drygt 1,3 miljoner kronor i eget kapital - trots att han eller hon inte lagt undan en krona i vanligt sparande. Amorteringen är 1 000 kronor per månad.
Som jämförelse har vi räknat på hur mycket en hyresgäst kan spara ihop under motsvarande tid. Pengarna, 1 000 kronor i månaden, läggs i någon form av aktiesparande som i vårt exempel ger 7 procent i avkastning varje år.
Trots att avkastningen är ganska hög hjälper det inte. Hyresgästen har inte en chans jämfört med bostadsrättsägaren. Efter 18 år har hyresgästen sparat ihop drygt 420 000 kronor i sina aktiefonder.
Också på något kortare sikt har bostadsrättsägaren en bättre ekonomisk situation än hyresgästen. Efter sju år har bostadsrätten gett en vinst på 168 000 kronor medan hyresgästen har skrapat ihop drygt 107 000 kronor i sitt sparande.
Då har vi räknat med att boendet stiger med 3,5 procent i värde varje år. Det är betydligt mindre än aktiesparandet, som ger 7 procent i avkastning. Hur går det ihop?
- Det beror på att den som äger sin bostad får en tillväxt också på den delen av bostaden som är belånad. Så är det ju inte för hyresgästen. Han eller hon får tillväxt bara på det sparade kapitalet, förklarar Gunilla Nyström.
Hon påpekar att en hyresgäst i dag i de flesta fall betalar lika mycket för sitt boende som den som äger sin bostad. Hyresgästens hyra ska täcka både kapital- och driftskostnader, samma utgifter som bostadsrättsägaren har, men dessutom en vinst till fastighetsägaren.
- Därför haltar jämförelsen något. Bostadsrättsägaren skulle förmodligen kunna spara lika mycket som hyresgästen. I vårt exempel 1 000 kronor i månaden utöver amorteringen, säger Gunilla Nyström.
Också Nordea har räknat på boendekostnader. De har tittat på vad som är mest lönsamt för studenter, att hyra en studentlägenhet eller köpa en liten bostadsrätt. Bostadsbristen på studieorterna är stor och hyreslägenheter svåra att hitta. Östersund, Linköping, Karlstad, Umeå, Uppsala och Lund är med i jämförelsen som är från oktober i fjol.
Det visar sig att det är billigare att köpa en liten etta på 30 kvadratmeter på samtliga studieorter i exemplet. I Östersund lönar det sig mest, det är 866 kronor billigare per månad att bo i bostadsrätten än att hyra. Minst lönar det sig i Lund där vinsten är 80 kronor per månad. Kontantinsatsen för köpet är 15 000 kronor i Östersund och drygt 43 000 kronor i Lund.
- Det viktiga när man står i begrepp att köpa ett boende är att vara långsiktig. Att tro att man ska köpa en lägenhet i dag och sälja den om ett par år, bara för att göra en vinst, är inte realistiskt, säger Gunilla Nyström.
Köpet innebär alltid en risk. I synnerhet på kort sikt eftersom bostadsmarknaden kan falla. Men på lång sikt kan man räkna med att bostadsmarknaden stiger, även om lokala variationer förekommer.
Som vanligt gäller det också att veta vad man köper. Är skicket på lägenheten bra? Är den attraktiv när jag senare vill sälja? Är priset rimligt - titta på många lägenheter så får du en bra känsla för det.
Fakta
Eget boende ger mer
Så här mycket eget kapital, i kronor före skatt, har en hyresgäst respektive en bostadsrättsägare efter 7 år, 10 år och 18 år.
7 år 10 år 18 år
Hyresrätt 108 000 172 000 423 000
Bostadsrätt/radhus 168 000 848 000 1 300 000
Hyresgästen sparar 1 000 kronor varje månad med 7 procent årlig avkastning.
Bostadsrättsägaren köpte en bostadsrätt för 600 000 kr för 18 år sedan. Sju år senare bytte han till radhus för 2 mkr. Lånade då 1,66 mkr. Amortering 1 000 kronor per månad. Sparar inget.
Källa: SEB
Länktips:
Läs mer om vad du ska tänka på om du ska köpa en bostadsrätt på www.sbc.se Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!