Samtliga boende i flerfamiljshuset Frodeparken erbjöds att med hjälp av en ny app mäta och minska sin klimatpåverkan inom mat, boende, transport och konsumtion av prylar. 30 av de boende deltar just nu som testpiloter. En av de som testkör appen är Helya Pazuki. Hon håller fram telefonen. På displayen sitter en isbjörn på ett isflak.
– Det är som att ha en Tamagotchi, om du minns dom? Ett digitalt djur som man tar hand om. Appen är rolig. Det blir lite som en lek. Björnen blir glad om jag är miljösmart, då växer isflaket. Sköter jag mig inte så krymper istället flaket och björnen blir ledsen, förklarar Helya Pazuki.
Initiativtagare till projektet är Uppsalahem och Ica Sverige. Sammanlagt är ett tiotal företag och organisationer inblandade. Förhoppningen är att varje deltagare i snitt ska lyckas minska sin klimatpåverkan med 40 procent. Projektledare Fredrik Holm, Uppsalahem, säger att syftet bland annat är att ge den som vill men inte har kraften, en knuff i baken och bra lösningar.
– De flesta vet inte hur mycket de påverkar miljön. Vår idé är att ge direkt respons på hur din konsumtion påverkar klimatet och visa att det går att göra stora förändringar utan att det behöver kosta mycket tid eller pengar, säger Fredrik Holm.
Petra Flygare är handlare på Ica Torgkassen som är projektets testbutik. Hon säger att det i första hand handlar om att ändra vanor och bryta mönster. Butikens uppgift är att uppmuntra deltagarna i projektet med tips på hur de kan handla klimatsmart mat, berättar hon.
Projektet lanserades i slutet av mars och pågår till slutet av sommaren. Appen har varit igång sedan drygt en vecka. Fredrik Holm berättar att arbetet med att få tekniken att fungera var mer komplext och tidskrävande än de trott. Användarens information för betalkort och färdbevis matas in i appen. När korten dras skapas ekonomiska avtryck som sedan översätts till klimatavtryck – den mängd koldioxidutsläpp som konsumtionen har bidragit till.
– Vi har tagit hjälp av forskare vid Chalmers i Göteborg, för att det ska bli tillförlitligt, men det är ju ett pilotprojekt. Vi håller tummarna för att appen ska funkar fullt ut, säger Fredrik Holm.
Helya Pazuki tycker att appen har blivit som en virtuell vän som håller henne alert.
– Jag ser mig själv som en som ”har koll” men appen lär mig nytt och blir som en katalysator som driver på och uppmuntrar mig att gå ännu längre och hela tiden bli lite bättre, för vi kan alltid bli bättre.
Initiativtagarna nickar nöjda.
– Då är vi på rätt väg säger Petra Flygare.