Anton Skyba hade bott i Ukraina i hela sitt liv och hade inte en tanke på att flytta någon annanstans. Men förra sommaren blev hans fru erbjuden ett jobb i Sverige och snart bar flyttlasset av till Uppsala. Som nybliven expat, en person som flyttar till ett nytt land av professionella skäl, gjorde Anton Skyba en upptäckt.
– Här saknades möjligheter för expats att träffa vänner och att få information om sin nya stad. Det är så otroligt mycket man inte vet som är självklart för alla som fötts här. Eftersom jag själv är en expat kunde jag se vilka behov som fanns, säger Anton Skyba som också driver den engelskspråkiga bloggen ”Skyba in Uppsala” på uppgång.se.
Efter bara ett par månader i Sverige tog han initiativet till IN Uppsala, ett socialt nätverk för expats och deras familjer. Ett forum där medlemmarna inte bara kan knyta nya bekantskaper utan också få hjälp med att på olika sätt komma in i det svenska samhället
IN Uppsala grundades i februari i år och har redan hunnit ordna flera olika event. Bland annat har de bjudit in expat-veteraner som föreläsare och paneldeltagare. I princip alla berättar att de tre första åren varit svåra, och flera av dem ville under denna tid flytta tillbaka till sitt hemland.
– Mycket handlar om att lära sig språket, det är först då man kommer in i samhället på riktigt. Men många upplever också att det är svårt att hitta riktiga vänner här. Efter ett par år har det dock vänt helt, och då känner de att Uppsala är en otroligt bra stad att leva i. Men tre år är ju ganska lång tid. Vi arbetar för att förkorta den tiden.
Antonio Mastroianni känner igen sig i bilden. Han flyttade från Washington DC till Uppsala för tolv år sedan, tillsammans med sin fru som är svenska, och började arbeta på ett företag i Stockholm.
– I Uppsala kände jag ingen alls. Jag kände mig väldigt isolerad. Särskilt svårt är det när man kommer från en kultur där det sociala fungerar helt annorlunda, jag var van vid att kunna prata med folk på gatan. I Sverige måste man först komma in i ett sammanhang.
Det var inte förrän han fick barn, tre år efter att han flyttat hit, som han började förstå de svenska systemen och verkligen kom in i samhället. Han tror att det hade hjälpt honom mycket om något som IN Uppsala funnits när han flyttade hit. I dag är han delaktig i nätverket och som något av en veteran kan han se vilka de största problemen för expats är, både för dem redan bor här och för dem som funderar på att flytta hit.
– Bostäder är det största hindret. Har man inte stått i kö i många år är det väldigt svårt, och många har kanske inte heller möjlighet att köpa bostad med lån och allt vad det innebär. Jag tror att en del faktiskt avstår från att komma hit när de ser hur bostadsmarknaden fungerar.
Även om IN Uppsala i första hand är en ”social club and not a businnes club”, samarbetar organisationen med företag som anställer eller arbetar med expats. Hansoft (vars vd Patric Palm varit med och startat upp IN Uppsala), PWC och Nordea Event är några av de företag som gått in som partner. Också Uppsala kommun har visat intresse för nätverket.
– De vill att vi hjälper dem att hitta svaga punkter, vad får folk att vilja eller inte vilja flytta hit. Något som IN Uppsala har saknats länge, det har jag förstått när jag pratat med olika företag. Vi hjälper dem med att samla information om skolor, bostäder och tillvaron efter arbetstiden. Allt sådant som är viktigt för någon som ska förändra sitt liv, vilket det ju innebär att flytta till ett nytt land och en ny stad. Vi vill helt enkelt göra Uppsala mer expat-vänligt, säger Anton Skyba som också bloggar om expat-livet för Uppgång.