Vad har du för relation till Uppsala?
– Min tydligaste relation är att jag hade många kompisar som pluggade där och att jag firade valborg, sedan har jag självklart varit där under senare tid flera gånger men då har det varit i min politiska roll.
LÄS MER OM Näringslivets resa till Gotland här
Det finns röster om att företagsklimat i Uppsala inte är det bästa och att man ligger lågt på olika rankinglistor. Hur ser du på det?
– Det är något som kommunen har att svara upp på. Men det handlar om vilken attityd man har mot företagare när det gäller tillgång på lokaler och möjlighet att expandera. Sånt spelar stor roll. Sedan ska inte jag ge mig in i debatten om Uppsala har gjort rätt eller fel.
Under din föreläsning är du inne på att Uppsala vill ha allt på en gång när man ser hur staden vill växa. Bör man göra ett val?
– Jag tror att man inte får tappa bort att en stad av vår tid kräver att man bygger vidare. Det bygger urbaniseringen på. En stad drar människor till sig. Sedan kan man bygga så man skapar luckor för grönt det har jag inget att säga om. Men väldigt ofta landar man i att vi är väldigt stora nu eller att nu räcker det. Då riskerar man, och det jag varnar för, att unga människor flyttar för att de inte ser någon framtid. Men jag tror Uppsala har väldigt bra förutsättningar både storleksmässigt och att man redan har väldig många unga människor som har en relation till stan i och med alla studenter.
Närheten till Stockholm, är det en fördel eller nackdel?
– Det är en fördel. Väldigt många av de förorter som gränsar till Stockholm kommer nu att ta sig förbi 100 000 innevånare så visst växer det utåt men jag tror det är till fördel för Uppsala för ni är tillräckligt långt bort för att ha en egen stadsmiljö och egen logik men ändå erbjuda enorma kontaktmöjligheter och en fantastisk samlad arbetsmarknad. Och det är bara bra för Uppsala.
Hur är ditt liv nu och hur hittar man tillbaka till sitt gamla jag när man inte längre är statsminister?
– Jag har gett mig ut på en stor omställning när jag byter riktning mitt i livet och det är svårt. Det är en stor utmaning. Det är väldigt föränderligt med tanke på att förr levde jag ett liv i högt nyhetstempo med dagar som jag trodde skulle bli på ett sätt men som vreds runt för att något hände till att jag i våras satt och skrev en bok. Jag jobbar vidare men på ett helt annat sätt och med en helt annan logik nu. Det i sig har varit roligt men också prövande och väldigt annorlunda. Sedan har jag startat upp eget och är i färd att bygga upp något som inte är färdigt och som inte har alla svar och det är också nytt. Men nu tycker jag att jag är i slutet av den här omställningen. Men visst har det varit ett annorlunda år.
Hur ser ditt liv ut nu då?
– Jag är företagare, föreläsare, författare, även om jag tycker att man åtminstone ska ha skrivit två böcker för att få kalla sig så. Jag skulle tänka mig att skriva fler böcker, men jag skriver ju inga deckare som vissa andra, men det passar mig och jag tycker det är roligt. Sedan kan det komma att handla om lite rådgivning också men jag har även varit aktsam om att inte ha för bråttom för jag tycker inte en tidigare statsminister ska gå över i anställning direkt.
Kan du tänka dig en comeback inom politiken?
– Som jag känner det har jag stängt dörren till svensk inrikespolitik. Jag har haft de roligaste uppdragen man kan ha under flera år och är väldigt stolt och nöjd med det och tacksam för den tid jag fick. Jag är fortfarande väldigt samhällsengagerad och engagerad i människor men då får jag hitta andra plattformar för det.
Utrikesminister?
– Nej, det är som att gå tillbaka och det tänker jag inte göra utan då handlar det om annat.
Finns det ett drömjobb?
– Nej, det tycker jag inte. Jag tycker väldigt mycket om Sverige och att bo i Sverige så om jag får välja arbetar jag gärna kvar här.
När du beskrivs i media brukar man komma in på att du spelat basket och gillar Djurgården. Hur mycket sport är du?
– I sanning är Fredrik Reinfeldt mest samhällsengagemang och politik men det vet ju alla och sedan ska man lägga till något och jag har valt att inte prata om mitt privatliv och när de frågar om andra intressen kan jag inte säga att jag dessutom läser böcker om politik och eftersom jag spelade basket som ung och håller på Djurgården i ishockey och fotboll så blir det så. Men det är verkligen bara ett av flera fritidsintressen.
Men blir du aldrig sugen på att tycka till eller ha en offentlig åsikt?
– Jag har bestämt mig för att avstå att kommentera för det skulle uppfattas som att en som haft rollen går tillbaka och rättar. Det kommer bara ställas i konflikt med min efterträdare eller som när jag skulle göra en kommentar till flyktingströmmarna i världen för Expressen och då sätter de rubriken ”Reinfeldts råd till Löfven”, jag har inte gett råd till honom, jag förstår medialogiken men väljer då hellre att avstå istället för att bli inspelad som att jag ryter till, för jag gör inte det. Men däremot hoppas jag, som nu, kunna hitta en roll för att tycka och beskriva en värld av stora problem och en del av lösningarna utan att det ska vara i konflikt med någon eller ställas mot något parti.
Öppna era hjärtan sa du i ett sommartal 2014. Hur ser det på det i dag?
– Eftersom så många drar och sliter i det här har jag skrivit om det i min bok, talet var rätt där och då. Det byggde på kunskap som jag hade om vad som väntade Sverige och Europa. Jag tycker att i min roll som ledare så ingår det också att berätta vad jag ser och ha ett förhållningssätt till det och det var det jag försökte göra. Sedan bedömer alla det som att det var smart, taktiskt eller skulle leda till vissa opinionssiffror men ledarskap måste handla om något annat. Man ska vara klar över det i ledarrollen, en riktig ledare utmanar och ibland går det bra och ibland inte.
Vad tycker du om den här typen av mingel- och relationsdag?
– Fördelen är att man skapar ett fora för Uppsalaverksamheter att komma samman och tycka något. Ur detta kommer såklart synpunkter och en plattform att nå fram och påverka villkoren. I grunden är det här ett exempel på lyhördhet som jag tycker är väldigt intressant.
Och vad händer nu?
– Jag ska signera min bok både här och på bokhandeln i Visby och så ser mina dagar ut. Det handlar om att lansera och signera och sedan blir det bokmässan till helgen. Det blir en helt ny upplevelse.