Ingen batterifabrik till Uppsala län

Europas största batterifabrik kommer inte att hamna i Uppsala län. Det står klart efter att företaget Northvolt valt att gå vidare med åtta andra svenska och två finska orter.

Batterifabrik. Bild på Teslas batterifabrik som den svenska fabriken ska likna.

Batterifabrik. Bild på Teslas batterifabrik som den svenska fabriken ska likna.

Foto: Rich Pedroncelli

Ekonomi, näringsliv & finans2017-04-26 15:43

Northvolt planerat att bygga Europas största fabrik för tillverkning av litiumjonbatterier, en batterityp som bland annat kan användas i elbilar. I projektets inledande fas fick 20 svenska kommuner frågan om att husera fabriken, däribland Uppsala och Östhammars kommun.

Northvolt har nu valt att gå vidare med åtta svenska och två finska kommuner och ingen uppländsk kommun finns med på listan.

– Det har varit ett enormt intresse från hela Sverige att vara med i den här processen. Det har varit ett rejält jobb att sortera bland alla förslag, men vi var tvungna att göra ett val, sade Peter Carlsson, vd för Northvolt på en telefonkonferens under tisdagen.

Tillgång på mark, tillgång på el och arbetsmarknadsläget har varit några av urvalskriterierna. De åtta svenska orterna är Luleå, Skellefteå, Gävle, Västerås, Norrköping, Göteborg, Malmö samt Mariestad och Skövde som lämnat ett gemensamt bud. Slutligt beslut tas efter sommaren

Fabriken väntas skapa uppemot 3 000 jobb och produktionsstart är beräknad till år 2020.

Europas största batterifabrik

Northvolt planerar att tillverka en batterifabrik i Sverige, som påminner om Teslas fabriksbygge i Nevada, USA.

Fabriken ska ta upp en yta som motsvarar Gamla Stan i Stockholm. Tanken är att fabriken ska producera batterier med en kapacitet av 32 GWh per år, vilket kan göra den till Europas största batterifabrik.

Anledningen till att Northvolt har valt att bygga i Sverige är den nära tillgången till bland annat nickel, kobolt, litium och grafit, vilka ses som viktiga mineraler för batteritillverkning.

Northvolts ambition är att det första spadtaget kan tas andra halvåret 2018. Därefter ska produktionen starta år 2020 och vara i full gång år 2023. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!