I Lunda, tre kilometer öster om Uppsala pågår arbetet för fullt med att iordningställa utbildningscentret ”Stallet”. Här ska Kaija Carlson erbjuda utbildningar och föreläsningar, för företag, grupper och privatpersoner, där besökarna får chans att smaka, testa och laga mat tillsammans.
– Här skapar jag min oas, min egen ”Terra Madre”. Här vill jag vårda och värna om ren, rättvis och god mat, producerad så nära sitt ursprung som möjligt.
Inne i huset pågår arbetet för fullt. I ett stort rum med tak öppet till nock, arbetar hantverkare med att färdigställa allt inför invigningen i början av september.
– Min passion ligger i samspelet mellan producenten som tar fram råvaran och kunden eller gästen som sen får smaka och njuta den. Just det tycker jag är så intressant och något jag vill vara med och förmedla i mitt nya företag.
Kaija Carlson är en känd företagarprofil i Uppsala. Hon är bland annat civilekonom, ostexpert och sommelier och har under de senaste femton åren drivit den egna verksamheten ”Uppdrag:köket” där hon hållit konferenser, kick-off, kurser och event med mat och dryck i fokus. Efter femton år går hon nu vidare och satsar på det egna varumärket ”Kaija” med ett utbildningscenter och en webbsajt där hon, bland annat, kommer bjuda på husmorstips och recept.
– Hur bygger man sitt eget varumärke? Ja, vi började med en väg, säger Kaija och ler och pekar på den nygjutna väg som ännu inte torkat, som leder upp till ”Stallet”.
– Det krävs mod och lite finsk sisu för att våga satsa på sin företagsvision, fortsätter hon.
Kaija Carlson visar runt i trädgården som omgärdar ”Stallet”, ett rött trähus byggt där det tidigare låg ett stall. Byggnaden omgärdas av Uppsalaslätten och lummiga hästhagar. De öppna vyerna och den omgivande trädgården med bärbuskar och äppelodlingar är en del av konceptet som är tänkt att vara en rogivande miljö för gästerna.
– Här kommer man kunna spela boule och ha femkamp och smaka och laga närodlad mat tillsammans.
Att få bjuda hit människor som vill träffas och umgås tycker hon är speciellt.
– Mötet mellan människor blir än viktigare när vi lever i en tid när allt ska gå så fort. När människor möts och gör saker tillsammans som att dofta, vispa och smaka, då händer något med oss. Värdskapet är också en viktig del. Att vara närvarande och visa omtanke och välkomna mötet, är min passion. Jag önskar att människor får med sig kunskap, inspiration och glädje härifrån.
Fotnot:
Terra madre är en nätverk som startat i protest mot snabbmat som spritt sig i över 150 länder. Målet är att stödja ett hållbart jordbruk och fiske samtidigt som man behåller mångfald och smak. Kaija Carlsson har tillsammans med tre andra startat en "slow-food-enklav" i Uppsala.