Emma Tysk studerar till civilingenjör och brinner för att få fler tjejer att upptäcka möjligheterna i IT-branschen. Bland annat utsågs hon i våras av Microsoft till ”Årets IT-tjej 2018”.
– Det öppnade många dörrar för mig. Bland annat fick jag en egen mentor på Microsoft som jag kommer att ha kvar även framöver, säger Emma Tysk, 23.
Men vägen till att bli en ”IT-tjej” har inte varit självklar. Tack vare en lärare på gymnasiet valde hon att bli civilingenjör, men hamnade först på en annan inriktning och började tvivla på sig själv.
– Det var först när vi fick testa programmering som jag insåg att mitt intresse för både design och problemlösning var en bra kombination. Hade jag haft fler kvinnliga förebilder hade jag kanske kunnat se mig själv i den branschen redan från början, säger Emma Tysk.
Efter att ha upptäckt hur mycket hon älskade programmering ville Emma Tysk hjälpa fler unga tjejer att se framtidsmöjligheterna för kvinnor inom informationsteknologi. Hon kontaktade några Uppsalaskolor dit hon fick komma och föreläsa om utbildningen och sina upplevelser. Målet är att skapa ett nationellt nätverk av kvinnliga förebilder som föreläser för barn och ungdomar.
Ett annat mål Emma Tysk har är att starta ett företag kring en produkt som ska lära barn att programmera.
Samtidigt driver hon redan ett eget företag som arbetar med grafisk design till lokala företag, arbetar som konsult åt TV4 och har varit brand manager åt ett nystartat IT-företag i Uppsala där uppgiften bland annat var att arrangera inkluderande evenemang på campus. På TV4 har Emma Tysk hand om utseendeprogrammeringen för Fotbollskanalens webb och app.
Hur hinner du med allt?
– Ja, det är mycket att göra just nu, men jobbet på TV4 går att kombinera med studierna och jag tyckte att det var en bra chans att få prova på att jobba som konsult. Det är verkligen jättekul, säger Emma Tysk, som förutom att nu få stipendiesumman på 100 000 blir medlem av nätverket Wallumni, som består av alla tidigare Anders Wall-stipendiater inom forskning, entreprenörskap, landsbygdsutveckling och musik, i dag drygt 400 personer.
Att få stipendiet tycker hon känns nästan overkligt.
– Att jag skulle få stipendiet var oväntat, däremot har jag haft drömmar om att bli entreprenör och få hamna som föreläsare här på scenen någon gång i framtiden.