GE satsar 870 miljoner på Uppsala

Bioteknikföretaget GE Healthcare tror på Uppsala och satsar därefter. 870 miljoner kronor investeras i anläggningen i Boländerna under de kommande tre åren.

GE Healthcares vice ordförande John Rice reste hela vägen från Hong Kong till Boländerna för att annonsera investeringen.

GE Healthcares vice ordförande John Rice reste hela vägen från Hong Kong till Boländerna för att annonsera investeringen.

Foto: Pär Fredin

Ekonomi, näringsliv & finans2015-12-03 21:03

– Det känns som att vara på en skolavslutning och få högsta betyg i alla ämnen.

Det sade landshövding Peter Egardt under torsdagens presskonferens där GE Healthcare annonserade sin kommande satsning på GE Healthcares Life Sciences i Uppsala. En investering på 870 miljoner kronor som under de kommande tre åren ska användas för att utveckla företagets anläggning i Boländerna. GE:s vice ordförande John Rice, som till vardags jobbar i Hong Kong, sade vid annonseringen att man valt Uppsala på grund av det förtroende man har för kompetensen här.

- Vi finns i många länder, men vi väljer att investera här. Den främsta anledningen är det humana kapitalet som finns. Vi tror på teamet och vi tror att det blir en bra investering.

Enligt Jan Erneberg, globalt produktionsansvarig för GE:s Life Sciences, har förtroendet mycket att göra med företagets historia här.

– Vi har varit etablerade i Uppsala sedan 1950-talet och byggt upp den här fabriken till vad den är i dag. Den kompetens vi byggt upp under de här åren, och att vi varit en tillförlitlig leverantör gör att vi lägger den här investeringen i Uppsala, säger han.

Grunden till GE:s verksamhet i Uppsala kommer från början från läkemedels- och bioteknikföretaget Pharmacia som flyttade hit 1950. I början av 1990-talet påbörjades en lång kedja av sammanslagningar, uppköp och fusioner som slutade med att läkemedelsjätten Pfizer lade ner läkemedelsdelen i Uppsala och sålde av bioteknik- och diagnostikdelen efter att ha köpt upp Pharmacia. Bioteknikdelen och diagnostikdelen såldes av, men finns fortfarande kvar i Uppsala, nu ägda av GE Healthcare respektive Thermo Fisher Scientific. Produkterna i Uppsala används vid tillverkning av biologiska läkemedel.

Enligt Jan Erneberg är företagets anläggning i Uppsala världens största fabrik när det gäller att tillverka kromatografimedia. Ett material som används för att separera biologiska substanser i läkemedel. Förenklat sagt ett sätt att rena ut negativa beståndsdelar och låta dem positiva stanna kvar. Investeringen medför att man fördubblar produktionskapaciteten av kromatografimedia och att antalet arbetstillfällen ökar vid anläggningen i Boländerna. Redan nu är GE Healthcare Uppsalas största privata arbetsgivare med sina 1200 anställda.

– Det är ett komplement till anläggningen som vi gör. Vi kommer att bygga om delar och vi kommer också att göra nya delar till anläggningen. Under uppbyggnadsfasen kommer vi anställa 30-50 ingenjörer för att designa och bygga upp den nya fabriken. Sedan kommer ett 30 till 50-tal operatörer och produktionspersoner att arbeta där när vi har fabriken klar 2018, säger Jan Erneberg.

Med vid annonseringen var även kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S).

– Det är otroligt glädjande och spännande. Det är en väldigt stor investering i Life Science. Att Sverige kammar hem den investeringen är stort och att den sen landar här i Uppsala är väldigt spännande.

Marlene Burwick fortsatte med att säga att investeringen som GE Healthcare gör potentiellt sett kan betyda mer för Uppsala än bara de arbetstillfällen som skapas vid anläggningen i Boländerna.

–  Det kommer innebära mycket. Signalerna som GE sänder är att man gör en långsiktig investering och verkligen bygger in sig ännu mer i Uppsala. Och att dem gör det med argumentet att här finns kunskap och kompetens som de eftersöker. Det är en jätteviktig signal både för GE som största privata arbetsgivaren och vad det kan leda till för följdinvesteringar när andra företag ser vad GE gör.

Fakta GE Healthcare

GE Healthcare är ett multinationellt företag som bland annat tillverkar utrustning för läkemedelsindustrin och medincinsk diagnostik. Globalt sett har företaget mer än 50 000 anställda i över 100 länder och en omsättning på 18 miljarder amerikanska dollar.

I Sverige har företaget runt 1700 anställda, belägnna främst i Uppsala, men också i Umeå.

GE:s kromatografiprodukter används i dag vid rening av mer än 90% av godkända biologiska läkemedel. Läkemedel som används vid behandling av exempelvis diabetes, cancer och reumatiska sjukdomar.

Källa: www.gelifesciences.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!