Gästis lokaler i Östervåla, som ägs av Jan Emanuel Johanssons bolag Hoppetgruppen AB och som senaste tiden stått tomma, kommer under sommaren att nyöppna för lunchservering. Det är ortsbon Maija Jensen, som i fjol ansvarade för ett sommarkafé i lokalerna tillsammans med en grupp flyktingpojkar, som i år kommer att driva Gästis i egen regi.
– Jan Emanuel Johansson hörde av sig med en förfrågan om jag själv ville driva restaurangen eftersom han inte vill att Gästis ska stå tomt. Och efter lite funderande tackade jag ja, berättar Maija Jensen.
Maija Jensen har startat ett eget bolag och har de senaste veckorna arbetat med att fräscha upp både kök och matsal i det anrika gästgiveriet. Hon väntar också på det nödvändiga serveringstillståndet.
– Öppningsdag blir 5 juni. Preliminärt räknar jag med att ha öppet måndag till torsdag för lunchservering samt på söndagar för brunch. Anledningen till att jag inte har ska ha öppet fredagar är att jag då ofta är upptagen med servering vid minnesstunder efter begravningar, förklarar Maija Jensen som kommer att ha två anställda.
Hon har mött ett stort intresse från ortsbefolkningen för en nyöppning av Gästis och många efterfrågar svensk husmanskost.
– På öppningsdagen kommer jag exempelvis att servera jägarbiff, rårörda lingon, kokt potatis och svampstuvning och på torsdagen samma vecka blir det ärtsoppa och pannkakor, informerar hon.
Dagen efter, på nationaldagen, är tanken att erbjuda en sommartallrik, och Maija Jensen har även planer för skolavslutningsdagen.
– Min förhoppning är då att många barn och föräldrar avslutar skolavslutningsceremonin i Gästis trädgård med tårta, glass, kaffe och saft, det vore festligt, säger Maija Jensen.