Solcellsforskning är något som man på Ångströmlaboratoriet har arbetat med under en längre tid. Laboratoriet har riktat in sig på så kallade CIGS-solceller. Cellerna består av en tunn film och har fått sitt namn från de engelska namnen på de ämnen som ingår i cellen. Den tunna filmen innehåller koppar (C), indium (I), gallium (G) och selen (S).
– Det här är materialforskning av första klass kan man säga. Vi använder många olika metoder för att göra tunna filmer av de här materialen och vi ligger bland de tio främsta labben i världen med ett verkningsgradsrekord som ligger på 21 procent från solljus till elektricitet, säger professor i fasta tillståndets elektronik, Marika Edoff.
Man har sedan tidigare slagit flera världsrekord för verkningsgrad. Alltså hur mycket solljus som kan omvandlas till elektricitet. I jakten på världsrekord arbetar man just nu med att göra solcellsfilmerna tunnare. Med tunnare solceller går det åt mindre resurser och det kan även vara ett sätt att snabba på tillverkningsprocessen.
Hur viktigt är det att slå ett världsrekord?
– Det ger ju så klart väldigt bra publicitet, men det ger också forskare möjlighet att publiceras i bra tidskrifter. Ju bättre materialen blir desto mer kan man lära sig. Genom att hela tiden ta bort det som begränsar verkningsgraden så får man bättre material som det blir mindre och mindre defekter i.
Just nu är rekordet för solceller av den här typen officiellt på 22,6 procent men det ryktas om att ett annat labb inom kort kommer presentera en 23 procentig verkningsgrad. I Uppsala tror man starkt på sin forskning och det kan inom kort svänga rejält igen.
Senast ni tog ett världsrekord var under 2014, kommer det ett nytt verkningsgradsrekord från Uppsala?
– Det är jag helt övertygad om. För den här tekniken finns det stora möjligheter att slå världsrekord, vi har väldigt mycket på gång, men har inte riktigt pusslat ihop alla bitar ännu.
Under måndagen var biträdande finansminister Per Bolund (MP) på plats Ångströmlaboratoriet för ett studiebesök och en kort föreläsning om forskningen på solceller. Med blå skoskydd på fötterna fick ministern en inblick i hur forskningen bedrivs i ett av laboratoriets renrum.
– Det är otroligt viktigt att visa att vi står för den yttersta tekniska kompetensen och kunskapen. Skapar vi en stor hemmamarknad för solenergi i Sverige kommer det även finnas möjlighet för Svenska industrier och producenter som kan förse oss med tekniken. Typiskt exempel på att en bra miljö- och klimatinvestering också genererar jobb och företagsmöjligheter, säger Per Bolund (MP).