Företag ska bli klimatsmarta

Ett nytt projekt med EU-stöd ska göra Uppsalas företag mer klimatsmarta. Först ut är stadens restauranger.

Projketledare. Anna Rehnberg är projektledare för det nya projekt som ska göra Uppsalas företag mer klimatsmarta.

Projketledare. Anna Rehnberg är projektledare för det nya projekt som ska göra Uppsalas företag mer klimatsmarta.

Foto: Staffan Claesson

Ekonomi, näringsliv & finans2016-12-04 15:00

Det nya projektet genomförs som en form av klimatdriven företagsutveckling där tanken är att Uppsala kommun ska samarbeta med näringslivet och hitta sätt för att minska klimatutsläppen men behålla ett affärsmässigt perspektiv.

– Huvudsyftet är att minska energianvändningen och klimatutsläppen, men det handlar om att göra gott för klimatet utan att det ska kosta mer pengar, säger Anna Rehnberg, projektledare på Uppsala kommun.

I ett första steg vänder man sig till Uppsalas restauranger. Man har bjudit in restauranger som är intresserade av att klimatprofilera sig och lyfta fram det klimatsmarta i sin verksamhet.

– Det handlar exempelvis om energianvändningen i köket, hur maten tillagas och hur man använder olika maskiner på ett effektivt sätt, men också om maten som serveras. Klimatforskare lyfter fram att vi behöver se över våra matvanor, exempelvis när det kommer till konsumtion av kött och mejeriprodukter, säger Anna Rehnberg.

Företagen ska bland annat få hjälp att energiinventera sina verksamheter och få förståelse för vad olika livsmedelsprodukter har för klimatpåverkan.

Projektet har fått hjälp av forskare på Chalmers i Göteborg som tagit fram ett verktyg där man kan beräkna olika rätters klimatpåverkan. Man samarbetar också med kocken Maximilian Lundin som även skrivit boken ”Miljödieten”. Han utbildar de deltagande företagen och ger inspiration och tips.

– Det är sedan upp till företagen vad de vill förändra, men vi hoppas kunna erbjuda olika verktyg, säger Anna Rehnberg.

Ett av de företag som deltar är restaurang Sven Dufva och dess ägarbolag Mat och Vinbyrån.

– Det är självklart att vi är med. Vi är på väg åt fel håll, så är det. Vi måste ta ansvar för klimatet som individer men vi som företagare måste vara med och visa vägen, säger ägaren Tord Gutenberg.

Han berättar att man i flera omgångar försökt göra förändringar i exempelvis menyer men att verktygen varit trubbiga.

– Man måste kunna kommunicera till kunden vad man gör och varför, kan man inte göra det kan man inte heller ta betalt och kunder blir inte motiverade till produkten, säger Tord Gutenberg.

Inom deras verksamhet har man börjat använda beräkningsverktyget som tillhandahålls för att se hur mycket klimatpåverkan man har i dag. På sikt ska man sedan göra vissa förändringar och inkludera informationen i exempelvis menyer så att det blir tydligt även för kunderna.

– Utmaningen är inte att laga klimatsmart mat utan att få alla som kommer hit att välja mer klimatsmarta rätter. Men förhoppningsvis kan det här göra att kunderna tänker på den här frågan, inte bara när de äter hos oss, utan även när de handlar i vanliga butiker, säger Tord Gutenberg.

Samarbetet står i fokus i projektet och man har hämtat inspiration från Uppsala klimatprotokoll där många större företag samverkar för att minska klimatutsläppen. Man kommer att anordna aktiviteter och träffar under hela nästa år.

– Företag som samverkar kan lära av varandra, det har stor påverkan, säger Anna Rehnberg.

Projektet har fått stöd från EU i form av finansiella medel och det finns planer på att ta det vidare till att omfatta fler branscher utöver restaurangbranschen.

– Transportbranschen är en bransch som står för en betydande del av de totala utsläppen som vi också vill jobba med inom ramarna för projektet. Det här är ett första steg och vi ser det här som att vi har hittat en samarbetsväg där man kan utbyta erfarenheter, säger Anna Rehnberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!