För ful för ett jobb?

Stefan anser att han väljs bort av arbetsgivarna på grund av sitt utseende – och att han inte har det yttre som krävs. "Man ska vara vältränad, ung, se bra ut och sälja in ett helhetspaket."

Foto: Sara Linderoth

Ekonomi, näringsliv & finans2017-04-16 08:00

Stefan har varit borta från arbetsmarknaden i nästan två år efter sjukskrivning och försöker nu ta sig tillbaka. Bakom sig har han 20 år inom försäljning, han har arbetat i livsmedelsbutik, som bilskolelärare samt några år inom hotellbranschen och har jobbat både i Uppsala och Stockholm. Det är bland annat inom hotell han söker ny anställning och där han upplevt problem.

Stefan vill inte ställa upp med hela sitt namn, eller med sitt ansikte på bild, eftersom han är rädd att hans åsikter försämrar jobbchanserna.

– En rekryterare glömmer aldrig. Nu har jag en praktikplats på gång men jag litar inte på att den blir av förrän det är klart. Jag har åkt på så många bakslag, säger han.

Han är bestämd på att hans utseende har påverkat jobbsökandet negativt.

– Det handlar om hela bemötandet. Det märks att de inte vill ha en där, säger han.

Varför tror du det?

– Mycket beror på att jag har en stor näsa. Och är man över en viss ålder så har man inte samma utstrålning. Det kan även vara så att jag inte har känt till klädkoderna. Till exempel har jag gått på intervju med stora, gula sneakers och jeans. Nu har jag försökt ha lite mer ton i ton, säger han.

När UNT träffar Stefan, som är i 55-årsåldern, bär han en diskret klädsel. Han har kort, gråsprängt, tunnt hår och är medellång. Det är ingen person som sticker ut från mängden, åt något håll.

Vad är det arbetsgivarna söker, upplever du?

– Man ska vara vältränad, ung, se bra ut och sälja in ett helhetspaket. Man ska utstråla energi som om man kan lösa alla världens problem.

Just hotell- och restaurangbranschen har pekats ut av forskaren Henrietta Huzell som speciellt tuff. Hon har undersökt de estetiska kraven i den privata tjänstesektorn och menar att storstädernas arbetsgivare är hårdast. Det är också i Stockholmsområdet Stefan nu letar jobb.

Kan dina svårigheter i hotellbranschen bero på att det var länge sedan du jobbade där?

– Det kan vara så men det är svårt att säga. När jag har fått jobb tidigare har det ofta varit via kontakter. Det här är lite nytt för mig, att skriva ett personligt brev och på ett specifikt sätt.

I dag är diskriminering på grund av utseende inte olagligt och skiljer sig därmed från att missgynnas på grund av exempelvis kön eller etnicitet.

– Jag kan tänka mig att vissa hotell har en kravbild fast de inte säger det. Jag tror att det skulle behövas en lagstiftning.

Vad säger Uppsalas hotell?

UNT har frågat de största hotellen i Uppsala om utseendets betydelse vid nyrekrytering.

Både Elite och Radisson förklarar att de inte gör några interna noteringar angående utseende.

Elite uppger att det är viktigt att vara hel, ren och ha servicekänsla. Radisson ställer krav på att personalen ska se välvårdad ut när det gäller exempelvis frisyr och eventuella kroppsprydnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!