Sedan september 2017 testar kommunen ett nytt koncept när det gäller matservering från mobila anläggningar runt om i Uppsala. Projektet innebär att det inte behövs något serveringstillstånd, utan det är först till kvarn till de aviserade 35 platserna.
En av dessa platser är S:t Eriks gränd, nedanför Domkyrkan. Där har food trucks dagligen rätt att stå, fyra timmar i taget, mellan klockan 06–21 samt till 01 på fredagar och lördagar.
Men det här har misskötts. Det hävdar företrädare för Svenska kyrkan i en skrivelse till Uppsala kommun.
Kyrkan är upprörd över att de mobila restaurangägarna vid upprepade tillfällen haft öppet längre än vad de får, att de har stått kvar med sina vagnar över natten samt spelat musik på hög nivå.
Nu vill Svenska kurkan att platsen för food trucks flyttar ett hundratal meter längre bort till S:t Eriks torg.
– Vi tycker att det är mycket lämpligare att ha verksamheten där, men kommunen vill inte flytta på dem här. Vi har påtalat det här länge, säger Roger Schwalbe som är fastighets- och brandskyddskoordinator på Svenska kyrkan.
– Vid Nordens största katedral står det en massa sådana här vagnar. Det är inte snyggt, fortsätter han.
Utöver regelbrotten ska även kyrkoherden och domprosten Annica Anderbrant uppleva störningar från sin bostad som är strax ovanför platsen för restaurangvagnarna.
– Nu kan hon knappt öppna fönstren utan att det stinker av matos, säger Roger Schwalbe.
Nyligen tvingades Uppsala kommun till ett möte med fyra av de restaurangägare som brukar stå vid S:t Eriks gränd. Dr. Falafel var en av dem.
– Han som äger vagnen som spelade musik har slutat med det nu, säger ägaren Ahmed Ezzo och fortsätter:
– Jag var först med att sälja mat här för sex, sju år sedan. Innan dess var det här en död plats med människor som bara gick förbi. Nu stannar flera här och umgås.
Hur ser du på förslaget att ni ska flytta?
– Jag tycker det är konstigt. Vi bor i Sverige och nu är det sommar. Alla går ut sent på fredagar och lördagar när det är fint väder. Min önskan är att vi kommer få ha öppet längre än i dag, säger han.
Stadsbyggnadsförvaltningen är de som handhåller tillstånd för var restaurangvagnarna för stå på kommunens mark.
– Det är alltid svårt när det är två intressen som vägs mot varandra. Kyrkan vill att de flyttar, samtidigt är det positivt med restaurangvagnarna för turister och ur trygghetssynpunkt att det är någon där på kvällarna, säger enhetschefen Thomas Blombäck.
I september går testperioden ut för konceptet med de 35 platserna som står på kommunal mark.
– Efter det kommer det att göras en utvärdering och sedan kommer frågan lyftas till politisk nivå, säger Thomas Blombäck.