Varannan svensk tvååring är på nätet. Det visar en ny rapport från Internetstiftelsen i Sverige. Det är en tydlig ökning och en stor anledning är surfplattornas genomslag. Lotta Grönholm och Catarina Kylberg är båda lärare med lång erfarenhet av arbete på låg- och mellanstadiet. De upplever att surfplattan och mobiltelefonen allt oftare tar tid från det som förut var vardaglig kommunikation mellan vuxna och barn.
– För att språkinlärning ska ske länkar hjärnan mellan den del som uppfattar ord och ljud genom hörseln och den del som rör munnen för att forma egna ord. När små barn sitter själva med en padda, ibland med hörlurar, så får de ingen chans att prata själva. Och det är inte bra för språkutvecklingen, säger Lotta Grönholm.
Hon tog tillsammans med sin vän Catarina Kylberg tjänstledigt en period för att göra något annat. Resultatet blev startupen ”Fröken Lo”, och en serie berättartavlor, speciellt anpassade för barn upp till fem års ålder. Med hjälp av en aktivitetsbok kan föräldrar själva få konkreta förslag på hur de kan utveckla sina barns språk genom att tillsammans med barnet associera fritt utifrån bilden på tavlorna.
– Det här är sedan något som man göra i andra sammanhang, som ute i skogen eller vid bilderboksläsningen, säger Lotta Grönholm.
Många använder i dag tv:n och Ipaden som barnvakt. Samtidigt som de inte vill skuldbelägga föräldrar tror Lotta Grönholm att det är jätteviktigt att ta den utvecklingen på allvar.
– Vi är ju inga forskare, men vi läser och tar till oss. Förhoppningsvis kan vi få föräldrar att kanske låta bli mobilen för att inte missa när deras barn söker respons. Annars finns risken att man släcker det beteendet och får ett passivt barn