Två dagar i veckan är Melina Arkehag i skolan och läser ämnen som historia och matematik. Resterande tre dagar spenderar hon på hotellet Radisson Blu i Uppsala där hon är lärling sedan lite mer än ett år tillbaka.
– Innan gymnasiet hade jag arbetat på restaurang och jag visste att jag ville jobba med ett serviceyrke. Jag gick en termin på det skolförlagda hotell- och restaurangprogrammet men kände inte alls att det var min grej. Jag lär mig inte lika mycket i skolbänken. Jag är väldigt praktiskt lagd och får jag göra saker själv är det mycket enklare att lära sig, säger Melina Arkehag.
Under sin tid på hotellet har hon fått pröva på det mesta inom verksamheten. Hon började på våningsservice, fortsatte på frukosten, arbetade i serveringen, på konferensen och är just nu i receptionen.
– Jag har verkligen lärt mig jättemycket och vuxit som person. Det finns alltid nya saker att lära sig inom det här yrket, säger Melina Arkehag.
I dag finns det två möjligheter att gå en yrkesutbildning på gymnasiet. Antingen ett skolförlagt yrkesprogram eller ett yrkesprogram där man spenderar minst 50 procent av hela gymnasietiden ute på en arbetsplats. Uppsala kommun fick sin första klass inom gymnasial lärlingsutbildning höstterminen 2015.
– Tanken är att eleven ska vara ute mer i ”verkligheten”. På så sätt får eleven en mer modern utbildning, fler referenser och en bättre möjlighet att komma in på arbetsmarknaden, säger Gerd James som fick uppdraget att starta utbildningen inom Uppsala kommun.
Hon upplever att många företag har svårt att hitta rätt yrkeskompetens.
– Bristen på kompetens är definitivt en stor utmaning för företagen i Uppsala. Min personliga upplevelse är att de praktiska yrkena kanske inte har lika hög status i dag som förr, vilket särskilt märks i en akademiker- och tjänstemannastad som Uppsala. Många har fel information och tror att man inte kan läsa vidare på högskola eller universitet om man väljer ett yrkesprogram. Men det kan man, man kan välja till högskoleförberedande kurser och stänger absolut ingen dörr, säger Gerd James.
I jakten på kompetens menar hon att lärlingsutbildningen kan underlätta.
– Sedan lärlingsutbildningen infördes har alla företagare jag träffat sagt att det är mycket välkommet. Man vill ha eleverna mer ute på arbetsplatsen. Det här förbättrar också samarbetet och kommunikationen mellan utbildningssidan och näringslivet vilket är jätteviktigt, säger Gerd James
Melina Arkehag har tre terminer kvar på utbildningen och lärlingsperioden förnyas genom terminskon-trakt.
– Helst skulle jag vilja vara kvar här så långt det går, till dess att utbildningen är slut, säger hon.
Även efter gymnasiet vill hon fortsätta i branschen.
– Jag har alltid velat hålla på med service inom hotell- och restaurangbranschen och jag har fortfarande samma målsättning, säger Melina Arkehag.