Experten: Almedalen har blivit en mässa

En demokratisk mötesplats eller en lobbyfest? Almedalsveteranen Håkan Tribell beskriver veckan i Visby som en mässa. ”Vill man nå ut med sitt budskap är det en hopplös arena”, säger Uppsalabon.

Håkan Tribell är tillförordnad regionchef för Handelskammaren i Uppsala län.

Håkan Tribell är tillförordnad regionchef för Handelskammaren i Uppsala län.

Foto: Gustaf Andersson

Ekonomi, näringsliv & finans2019-06-30 09:00

Politikerveckan i Almedalen, som den tidigare kallades, har numera blivit något helt annat enligt Håkan Tribell.

Han har varit med på hela resan från tiden när partiledartal och sakpolitik var det centrala till att nu mer vara en mötesplats – eller mässa – för näringsliv, organisationer och politiker.

Sedan 2003 har Tribell varit i Almedalen i flera olika roller. Bland annat som ledarskribent för Upsala Nya Tidning, som pr-konsult och som talskrivare åt de moderata partiledarna Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson.

Just 2003 minns han extra tydligt där den kommande folkomröstningen om euron var det stora ämnet.

– Då fanns det 110 seminarier i programmet, och senast när jag tittade var det runt 3 500 i år, vilket är en nedgång från fjolårets 4 000, säger Håkan Tribell som numera är tillförordnad regionchef för Handelskammaren i Uppsala län och som kommer att finnas på plats i Visby även i år.

Hur mår Almedalen?

– Jag tycker mig märka en viss avmattning i intresse. Tidigare år åkte många till Almedalen i hopp om att få uppmärksamhet, men nu vet man att man inte kommer att få det, utan att fokus är att få till bra möten.

Genom åren har Almedalen fått mycket kritik. Bland annat har statsminister Stefan Löfven sagt att han ser veckan som ett jippo och att han tycker att det har blivit för dyrt för mindre politiska aktörer att kunna delta.

Håkan Tribell håller inte riktigt med.

– Om man ser Almedalen som en mässa för samhällsfrågor, då är det en bra arena i en bra mässlokal, som heter Visby. Många är där och det är lätt att få tag i folk. Det går att planera in möten med folk som annars kan vara svåra att få tag i. Däremot om man tror att man ska nå ut med sitt budskap, då är det en hopplös arena. Förr gick ju det. Man måste se förändringen för att förstå Almedalen. Det finns en föreställning om att Almedalen är en liten arena där politiker är nära medborgare och väljare, så kanske det var en gång, men är det inte i dag. Det har blivit för stort för det.

Är Almedalen fortfarande relevant om inte alla får plats?

– Får alla plats på Bokmässan eller på Bilmässan? Där vet vi att svaret är nej. Nu finns det en massa andra politiska arenor, där Almedalen är en av dem, så jag tänker att det inte är lika avgörande att vara på plats som förr.

Almedalsveckan i Visby inleds söndagen 30 juni och avslutas söndagen 7 juli.

LÄS MER: Lägre kostnader för fler dagar i Visby

Håkan Tribell

Ålder: 40 (född 1978).

Bor: Rosendal, Uppsala.

Familj: Fru och tre barn.

Yrke: Tillförordnad regionchef för Handelskammaren i Uppsala län. Har en magisterexamen i grunden som statsvetare från Uppsala universitet.

Aktuell: Kommer vara på plats i Almedalen, något han har varit sedan 2003.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!