När Victor Sandberg Wahlgren började praktiserade på restaurang Tzatsiki i Uppsala gick han restaurangprogrammet på gymnasiet. Nu har han jobbat här i fem år.
– Det är roligt att jobba på restaurang för man träffar nytt folk hela tiden och stämningen bland personalen är jättebra.
Han serverar på heltid och hade en viss grund att stå på efter att ha gått ut Ekebygymnasiets hotell- och restaurangprogram. Sin första riktigta arbetsdag gjorde han på valborg. Innan hade hade han mest stått och observerat och berättat för gästerna vart toaletten låg. Så småningom fick han mer ansvar och sen har det bara fortsatt.
Vad krävs för att trivas?
– Man måste vara social, bjuda på sig själv och inte var blyg. En del gäster vill prata jättemycket, andra vill ta det lugnare och det behöver man känna av. Nu tycker jag att jag har rätt bra känsla för att se vad gästerna vill ha ut av restaurangbesöket. Det är mest äldre som vill prata, pensionärer är mina favoriter, de berättar hur maten är i Grekland och säger att det smakar precis som där.
Annat var det i början. Då vågade han knappt öppna munnen. Av det märks inget när han går runt bland borden och placerar ut bestick, servetter och glas. Han pratar på och lyckas koordinera en brödleverans och samtidigt checka av hur köket ligger till.
– Man måste vara stresstålig också. Vissa gäster kan stressa en jättemycket, då får man bara ta det lugnt och bemöta dem så de blir nöjda och återkommer.
Det är sen eftermiddag och en timme till öppningsdag. Victor börjar alltid några timmar tidigare och sen slutar han på lite olika tider.
– Vissa dagar jobbar jag fyra fem timmar, andra dagar längre. Det beror på hur mycket folk det är. Om man öppnar kan man sluta först och ibland går jag hem tidigare. Det passar mig men jag har funderar på om jag ska byta till att jobba dagtid nu i höst. Det är svårt att träffa kompisar med ett sånt här schema.
För ett år sedan kom kocken Michel Sassin till Sverige från Syrien, via några år i Qatar, Dubai och Italien. Han är utbildad kock i hemlandet och kontaktade restaurangägaren som anställde honom direkt. Det är här på jobbet som han har lärt sig prata flytande svenska.
– Jag är mycket glad och trivs. Det är roligt att laga grekisk mat och jag tycker att jag har kläm på det nu, efter att ha blivit upplärd av de andra. Vi är fyra kockar som lägger vårt eget schema och turas om. Nu jobbar jag fem dagar och är ledig två, säger han och hastar tillbaka till köket för att hinna innan alla gäster kommer.