Första delen av hennes projekt handlar om varför människor med psykisk ohälsa dricker. Studien har gjorts på psykiatripatienter vid Akademiska sjukhuset.
– Nu ska vi gå vidare och undersöka vilka motiv som ligger bakom att studenter dricker, för att kunna jämföra det med de många studier som gjorts i andra länder, säger Christina Nehlin Gordh, medicine doktor vid Akademiska sjukhuset.
Studenter vid Uppsala universitet kommer att tillfrågas om att delta i studien, som tilldelas 150 000 kronor från Systembolagets alkoholforskningsråd.
Genom att ta reda på mer om vilka typer motiv som ligger bakom alkoholkonsumtion ska behandlingen av personer som hamnat i problem förbättras. Det kan handla om att man dricker för att det är roligt, eller för att man vill vara som alla andra och inte bryta av från mängden, berättar Christina Nehlin Gordh.
– Det trodde man först bara skulle gälla ungdomar men det visar sig även gälla vuxna, i till exempel after work-sammanhang.
Den tredje kategorin är personer som dricker för att fly från och glömma sina problem. Sedan finns det även de som dricker för att bli gladare.
– Det är de här två så kallade känslorelaterade motiven som innebär en större risk för att personer utvecklar alkoholproblem.
Studien på studenter, som Christina Nehlin Gordh bedriver tillsammans med ytterligare två forskare och en forskningsassistent, ska färdigställas under våren 2017.
Övriga forskare i Uppsala som får anslag från Systembolagets alkoholforskningsråd är Erika Comasco och Erika Roman.