Dryck och näringsliv i spännande kombination.

Halva dagen skriver han om vin. Andra halvan tar han tempen på Uppsalas näringsliv som chefredaktör för Relation. Kombinationen fungerar utmärkt för egenföretagaren Anders Melldén.

Foto: Tor Johnsson

Ekonomi, näringsliv & finans2016-02-07 08:10

Anders Melldén kommer skyndande från tåget. Han har varit på hemmakontoret i Vällingby där han provsmakat dryck inför en kommande specialtidning. Nu på eftermiddagen ska han till Uppsalakontoret och skicka nya numret av affärsmagasinet Relation till tryck.

– Dryck och näringsliv fungerar fint ihop. Nästan alla har en relation till mat och dryck och det skapar lätt samtalsämnen när jag gör intervjuer med profiler inom näringslivet.

Anders Melldén är född och uppvuxen i Uppsala, men valde en annan bana än den klassiska Uppsalastudentens. Under hela sin gymnasietid arbetade han som servitör vilket så småningom ledde till en anställning som hovmästare på Eklundshof. Det var där han fick sin sommelierutbildning, och intresset för vin och andra drycker väcktes på allvar.

– Att vara hovmästare är ganska tungt med sena kvällar och helger. Men när jag utbildade mig till sommelier kände jag att det var något jag kunde arbeta med på riktigt.

Efter sju år tog han steget från anställningens säkerhet till livet som egenföretagare och började arrangera kurser i vinkunskap på Medborgarskolan. På bara ett år ökade deltagarna från ett 20-tal till över 100 och till slut började han att hålla kurser i egen regi. Så var kommer intresset för Uppsalas näringsliv in?

– Jag skickade ut ett litet nyhetsbrev med vintips till mina kursdeltagare. Till slut hade jag fem hundra adressater och det hela blev ganska stort. Ett par tidningar fick höra talas om detta och kontaktade mig, Livets Goda och Relation, som jag skrivit för sedan dess. Så i mitten av 2000-talet pluggade jag journalistik.

Relation är ett affärsmagasin om och för stadens näringsliv som de senaste fem åren har utsett Uppsalas starkaste varumärke. Detta var ett nytt område för Anders Melldén, som nu började skriva personporträtt av företagare. När magasinet 2008 sökte en ny chefredaktör på frilansbasis stod han beredd.

– Att vara frilans passar mig perfekt. Och Relation är fantastiskt kul att jobba med. Jag tror att kombinationen lokalt och en produktion som vi lägger ner både tid och pengar på gör att det blir bra.

Vad har hänt inom stadens näringsliv sedan du började?-

– Väldigt mycket och samtidigt väldigt lite. Positivt är att det finns en nybyggaranda och att många företagare väljer att satsa här. Men vi brottas i dag med i stort sett samma frågor som då: att företagsidéer som blir framgångsrika flyttar härifrån. Uppsala har lite dåligt självförtroende och många tror att man måste flytta till Stockholm för att bli riktigt stor.

Arbetet med Relation tar upp halva hans tid. Övrig tid skriver han om hjärteämnet vin, för Gourmet och Livets goda. Han har tidigare gett ut en kokbok tillsammans med Uppsalakocken Martin Andersson, och i vår kommer en ny bok om rosévin. Anders Melldén gillar den brokiga blandningen och lever för dagen.

– När jag skulle föreläsa om att vara egenföretagare för unga entreprenörer fick jag frågan var jag ser mig själv om fem år. Men jag har aldrig tänkt så. Jag lever i nuet och har gjort det sedan jag blev egen för 15 år sedan.

Personligt Anders Melldén

Född: I Uppsala 1970.

Bor: Vällingby, Stockholm.

Familj: Gift med Lina, barnen Henry och Lydia.

Bakgrund: Sommelierexamen från Restaurangakademien och utbildning i journalistik på Poppius. Har skrivit för Livets Goda sedan premiärnumret och Relation sedan 2001.

Yrke: Egenföretagare. Chefredaktör för affärsmagasinet Relation. Skriver om vin för Livets goda och Gourmet, samt föreläser på sommelierutbildningar.

Gör på fritiden: Reser, spelar tennis, åker skidor.

Kuriosa: Älskar svensk TV-underhållning typ Doobidoo, är ”en jävel på musikquiz.”

Bäst med Uppsala: Att man kan se Sveriges bästa musikartister på små scener.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!