Dela upp ekonomin och slipp tjafset

Betalar ni alla räkningar från samma konto och frågar varandra om lov när ni köper kläder? Eller kör ni millimeterrättvisa och håller hårt i era egna slantar? Att bo ihop innebär gemensamma utgifter, och ekonomin är ett av de ämnen det grälas mest om.

Ekonomi, näringsliv & finans2009-01-25 20:00
Vissa har en detaljerad hushållsbudget och gör allt i rätt tid medan andra får tvinga sig att riva av räkningarna den sista kvällen i månaden. Om man har tur har man samma inställning till ekonomi som sin partner, men för många ger pengar upphov till mer bråk än något annat i det gemensamma livet.
- Det viktigaste för alla par är att prata om ekonomin och komma överens om hur man vill ha det. Ta helst en diskussion redan innan ni flyttar ihop, tipsar Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank.

Det bästa sättet att hantera hushållets ekonomi ser olika ut för olika par. Är ni gifta eller sambor? Har ni barn, hus eller bil? Är du en slarver medan din partner är pedant? I ett förhållande där den ena slösar och den andre sparar kan det vara klokt att hålla isär slantarna så gott det går.
- Ju större del av ekonomin som är gemensam, desto mer lika måste man nog vara i sitt förhållningssätt till pengar, säger Ylva Yngveson.

Att skaffa gemensamma konton till räkningar, mat och sparande kan vara klokt. Men låt inte båda era löner gå in på samma konto eftersom det då är svårt att veta hur mycket pengar var och en har att tillgå. Det är jobbigt att stå i affären och inte veta om det finns pengar på kortet. Men att vara alltför petig med kronor och ören gynnar inte heller någon, säger Ylva Yngveson.
- Millimeterrättvisa leder ofta till bråk. Sätt upp regler och diskutera det praktiska, men försök att vara generös. Det gemensamma målet är ju ändå att kunna leva bra tillsammans.
Ett par som får barn behöver titta lite extra på hur ekonomin kommer att se ut framöver, tycker Ylva Yngveson. Att göra upp en budget för de nya utgifterna är ett smart sätt att se över om ni kommer att klara er med de inkomster ni har, eller om ni behöver dra ner på något.

Om ett par gifter sig förändras de ekonomiska förutsättningarna. Som gift är man skyldig att bidra till det gemensamma så att båda kan leva på ungefär samma standard.
- Men det är viktigt att förstå att bara för att man är gift äger man inte automatiskt den andras tillgångar, säger Ylva Yngveson.
Tips - parekonomi:

+ Lägg bådas inkomster i en pott och betala fasta utgifter och mat därifrån, dela lika på det som blir över.
Passar för par som har ungefär lika hög inkomst, eller i par där bara den ena tjänar pengar.
Fördelar: Enkelt och smidigt, lätt att få överblick över hushållets utgifter.
Nackdelar: Kanleda till bråk om vem som får köpa vad för pengarna som blir över.

+ Betala de fasta utgifterna och maten i proportion till era inkomster. Den som tjänar mer betalar alltså en större andel, men får oftast också mer över.
Passar för par som sinsemellan har stora skillnader i inkomst.
Fördelar: Den som tjänar mer stöttar den andre.
Nackdelar: Den som tjänar minst får inte så mycket pengar kvar till övriga utgifter. Men det går att avhjälpa genom att dela proportionerligt även på andra kostnader.

+ Betala hälften var av de fasta utgifterna och maten och behåll resten själv.
Passar för par som precis har flyttat ihop och inte vill blanda ihop sin ekonomi så mycket ännu.
Fördelar: Känns rättvist och man får fortsätta rå om sina egna pengar.
Nackdelar: Det kan bli diskussioner om vem som ska betala vad när det dyker upp övriga utgifter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!