De startade eget musteri – på fikarasten

Kollegorna och Uppsalaborna Anna Norstedt och Anna Bringmark ville starta ett företag ihop. De valde ett musteri.

"Den pastöriserade musten klarar sig ungefär ett år", säger Anna Norstedt.

"Den pastöriserade musten klarar sig ungefär ett år", säger Anna Norstedt.

Foto: Svetlana P Jansson

Ekonomi, näringsliv & finans2019-09-07 20:36

Vanligtvis jobbar duon på Uppsala kommun, Anna Norstedt, 38 år, som sjukgymnast och Anna Bringmark, 33 år, som arbetsterapeut. Under en fikarast föddes idéen om att starta ett musteri. Vänskapen blev till ett aktiebolag.

– Jag hade funderat ett tag på att starta ett företag, och då kom vi på det här tillsammans, att det vore kul att göra något eget från idé till produkt, säger Anna Norstedt.

Varför just äpplen och musteri?

– Det är nog lite av en slump, men ju mer vi började läsa på om att driva ett eget musteri desto roligare kändes det. Att det var ett bra fruktår förra året hjälpte också till. Att få folk att ta till vara på det som finns i trädgården känns som en god idé. Det är alldeles för många som kör tonvis med äpplen till tippen helt i onödan. Det här ligger i tiden, säger Anna Norstedt.

Att starta ett nytt företag är inget ovanligt. Under 2018 startades 2 338 företag i Uppsala län. Sedan tidigare finns det ett flertal andra musterier i länet, även om området norr om Uppsala varit lite av en död fläck.

Det var i april som Anna Norstedt och Anna Bringmark registrerade företaget Kärnhusets Musteri AB hos Bolagsverket. Sammanlagt har duon gått in med 50 000 kronor i företaget som bland annat finansierat en äppelpress och en pastör.

I mitten av augusti drog verksamheten på gården Broddbo, mellan Skuttunge och Åkerlänna, i gång på allvar där det tidigare funnits mjölkproduktion.

– Många är förvånade över att vi har lagt ned den tiden som vi har gjort och att det har blivit av, men alla är också positiva, säger Anna Bringmark.

Hur krångligt är det att starta ett företag?

– Det är mycket att sätta sig in i med ekonomi och bokföring. Men vi har fått mycket hjälp av våra familjer, så det känns skönt, säger Anna Norstedt.

Bolaget har ingen egen äppelodling utan affärsidén går ut på att kunder med egna äppelträd eller odlingar kan komma till gården med sin frukt. Kärnhusets musteri pressar och pastöriserar sedan äpplena och förpackar dem i en treliters bag in box som kostar 85 kronor per box. Det går även att få ren råmust – som inte är pastöriserad och som får kortare hållbarhet.

– Den pastöriserade musten klarar sig ungefär ett år. När den väl öppnad klarar den sig i ungefär tre veckor, säger Anna Norstedt.

Hittills har gensvaret varit bra för den nya verksamheten.

– Senast vi hade öppet hade vi fem kunder på en dag, och det är ungefär fem pressar som vi hinner med under ett niotimmarspass. Då pressade vi 300 kilo äpplen som blir ungefär 150 liter must, säger Anna Bringmark.

– Men från och med 16 september kommer vi vara tjänstlediga och jobba heltid med det här en månad och ha öppet varje dag, säger Anna Norstedt.

Vad säger ni om årets äppelskörd?

– Vad vi har hört och sett ser det ut att vara ett normalår, hur mycket äpplen det blir skiljer sig nog från träd till träd beroende på hur välskötta de är, säger Anna Norstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!