Hoffice, att jobba sida vid sida hemma hos varandra, är en snabbt växande trend bland frilansande yrkesgrupper. UNT hälsar på hos Jakob Ohlsén, dagens Hofficevärd. Han har kokat Earl Grey och i vardagsrumssoffan sitter hälsoföretagaren Anna Hellström och betalar fakturor och sörplar på bjudteet. Jakob Ohlsén berättar att två deltagare ställde in.
– Det är bara den fjärde träffen i Uppsala så vi är inte så många än, säger Anna Hellström.
Tillsammans med med Anna Karin Andersson drog hon igång Facebooksidan Hoffice Uppsala i december förra året, efter att ha deltagit några gånger i Stockholm där konceptet föddes för snart ett och ett halvt år sedan. Träffarna är gratis och i konceptet finns en tydlig jobbstruktur inbakad. Passen är 45 minuter långa och mellan dem hålls pausaktiviteter.
– Jag var imponerad efter min första Hofficegång. Då hade jag varit supereffektiv och dessutom varit ute och gått, gjort ett fyspass och lärt ut massage. Grejen med Hoffice är just strukturen. Under arbetspassen är det fullt fokus. I pauserna rensar vi hjärnan och rör på oss för att sedan fortsätta med ny energi, säger Anna Hellström.
I början av varje pass får deltagarna berätta vad de vill hinna med under dagen och om man behöver stöd kan man be om det. Till exempel "om jag hinner det här så vill jag ha en applåd", berättar Anna. Från Jakobs håll knattrar tangentbordet. Hans roman blir några rader längre.
Det var Christofer Gradin Franzén som tillsammans med en vän drog igång Hoffice i november 2013. Idén föddes ur deras egen hattiga och arbetsplatslösa tillvaro. De började bjuda in vänner och bekanta och försökte hitta en struktur som kunde hjälpa dem att jobba fokuserat och även ta till vara på pauserna.
Christofer Gradin Franzén säger att Hoffice är ett slags gåvoekonomi.
– Vi ger av de resurser vi har, istället för att ta betalt, och skapar på så sätt en stöttande stämning.
Hofficedeltagarna i Uppsala håller med om att det är någonting speciellt med att jobba i någons hem.
– De har en psykologisk effekt, det är trevligt att ställa skorna i hallen, matlådan i kylen och att bli bjuden på kaffe, säger Jakob Ohlsén.
Är det inte svårt att bjuda hem folk man inte känner?
– Jo men man vänjer sig vid att känna sig trygg med att bjuda in och värd, tror Anna Hellström.
Med tiden hoppas de att det ska finnas ett Hoffice varje dag, att kunna välja det som arbetsplats.
Det är dags för lunch. Anna springer iväg till mataffären och köper en lasagne.
Jakob Ohlsén öppnar kylen.
– Det blir rester i dag.