Dags att söka sommarjobb
Trots att det fortfarande är vinter är det hög tid att leta sommarjobb. Personliga kontakter är alltid bra att utnyttja - inte minst nu när jobben blir färre i lågkonjunkturen.
Foto: Scanpix
Men tänk tvärtom i stället. Fortfarande har de flesta kvar sina jobb och de som arbetar behöver semester - i år som alla andra år. Dessutom är det inom vård, omsorg, handel och olika typer av serviceyrken som de flesta sommarjobben finns. Och det är branscher som i dagsläget inte har drabbats så hårt av varsel och uppsägningar.
- Jag tror att det är ännu viktigare nu än tidigare att ringa runt själv och söka sommarjobb. Och att vara ute i god tid. Fråga vänner och bekanta och alla du stöter på, säger Malin Blomgren som arbetar med ungdomsjobb på Arbetsförmedlingen.
Än så länge har Arbetsförmedlingen inga uppgifter på hur många ferieplatser som kommer att annonseras ut i vår. Men fjolåret var lite sämre än 2007, som var ett rekordår. Och att 2009 blir lite sämre än 2008 är ingen kvalificerad gissning.
- Ett tecken på nedgången på arbetsmarknaden är att de som varit timanställda har börjar dyka upp hos oss, säger Malin Blomgren.
När du väl får ett sommarjobb är det väldigt viktigt att du står på dig och kräver dina rättigheter, annars kan du lätt bli utnyttjad. Det menar Sandra Viktor som är ungdomssekreterare på LO.
- Kolla alltid om det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen där du ska jobba. Då har du också rätt till en minimilön. Utan kollektivavtal kan du få hur låg lön som helst, vi har ingen lag i Sverige som styr minimilöner, säger hon.
I stället är det ålder, erfarenhet och bransch som styr lönenivån. Innan du accepterar ett jobb kan det därför vara vettigt att höra med exempelvis fackets hjälptelefon, 020-56 00 56, vilken lönenivå som är rimlig. Förra året kontaktade 8 000 ungdomar fackets hjälptelefon.
- De vanligaste frågorna rör lönen, arbetstider och uppsägningstider, säger Sandra Viktor.
Genom hjälptelefonen får du också veta att du genom att ta ett svartjobb biter dig själv i svansen.
- Jobbar du svart kan arbetsgivaren sänka din lön från den ena dagen till den andra. Du har ingen säkerhet alls och kan bli av med jobbet när som helst. Ett svartjobb kan du heller inte använda som referens när du söker andra jobb, säger Sandra Viktor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!