Dagens nya Tierp

Dagens Tierp ger nya, positiva associationer. Det har Lars Ingeberg märkt av ända sedan han blev ny näringslivschef i Tierps kommun i september förra året. Kommunen känns inte längre lika avlägsen för Uppsala-, Gävle- eller Stockholmsbor.

Foto:

Ekonomi, näringsliv & finans2016-03-03 11:02

– Vi har medvetet jobbat för att synas och tala om att vi finns. Det har gjort att fler märker att Tierp växer och att det händer grejer här. Det är jättepositivt, säger Lars Ingeberg när han och kommunens företagslots Lena Wänköö tar emot på kommunhuset.

Det är Lars Ingeberg med kollegan Lena Wänkkö som är kärnan i kommunens arbete för det lokala näringslivet. Och även Lena Wänköö har märkt av att fler och fler har fått upp ögonen för Tierp.

– Vi har deltagit på fastighetsmässan Business Arena Stockholm i tre år nu. Första året passerade många oss bara. Andra året var det några fler som hade hört talas om oss. Senast var det i stället många som sökte upp oss och berättade att de hört att ”det händer mycket i Tierp”. Det har nog varit lite av en mental resa för många att förstå hur nära det faktiskt är hit, säger hon.

– Man märker av ett tryck och ett intresse för Tierps kommun, med fler och fler förfrågningar. Vi har flera etableringar på väg in, fler som kontaktar oss och fler möten med investerare och intressenter, säger Lars Ingeberg.

Ett exempel på ett nytt projekt som kan få stor betydelse för kommunen framöver är Tierp Porten, med både nya butiks- och kontorslokaler precis vid avfarten till E4:an. Ett annat är den pågående utvecklingen av det så kallade syd­västra industriområdet, där XL-bygg finns sedan tidigare. Och vid Freedners torg byggs nya bostäder i flera våningar, mitt i centrum.

– Det som lockar är att Tierps kommun har ett bra värdskap och vi är snabba i våra hanteringar. Vi har ett bra företagsklimat. När man hör av sig till oss tar vi emot och för en dialog. Vi är snabba i vår handläggning och har i dag en genomsnittstid för handläggning av bygglov på ungefär 15 dagar, säger Lars Ingeberg.

Det verkar som att kommunens arbete med att korta beslutsvägarna och handläggningstiderna har gett resultat. Samtidigt jobbas det med nya, särskilda träffar med de internationella företag som redan finns etablerade. Bland deltagarna vid första tillfället fanns ­Atlas Copco och Erasteel, med flera.

– Alla företagare är lika viktiga för oss, däremot så har vi lite olika forum för olika frågor. För de internationella företagen har vi något som vi kallar för ambassadörsnätverk. Syftet att se vad de kan behöva för att fortsätta att utvecklas här i vår kommun, det kanske inte alltid är samma sak som den mindre entreprenören. Det är en viktig kontakt­yta och kan bidra med inspel för Tierps kommuns attraktivitet och varumärkes­arbete, säger Lars Ingeberg.

I slutet av 2015 beviljade Europeiska socialfonden (ESF) cirka 23 miljoner kronor till ett projekt för affärsutveckling i de fyra kommunerna Tierp, Heby, Älvkarleby och Östhammar. Projektet ska öka kompetensen och omfattar drygt 300 företag och över 1 000 personer. Tierp är centrum för hanteringen av de nya resurserna och i början av mars hålls ett seminarium för intresserade organisationer, föreningar och företag.

– Tanken är att alla ska få en samlad bild av hur man kan göra för att få ta del av de här pengarna, säger Lena Wänkkö.

Både Lars Ingeberg och Lena Wänkkö betonar att mycket av den positiva utvecklingen kan tillskrivas kollegorna som de jobbar med varje dag. Lagarbete och samsyn ser de ser som en nyckel­fråga.

En av Tierps nya företagare är Marie Hedlund, ägare till nätmötesplatsen 60plus.se, som numera huserar i Tierp Porten. Hennes företag är ett av flera som just flyttat in i de nya kontorslokalerna vid E4:an.

– Jag trivs som fisken i vattnet och jag tror att orten har en stor utvecklings­potential, säger hon.

Hon bekräftar den positiva bilden som Lars Ingeberg, Lena Wänkkö och de många lokala företagare som Uppgång har pratat med ger. Tierpföretagarna, ny och gamla, verkar se framtiden an.

– Jag tycker det är en stor skillnad som kommunen agerar nu jämfört med tidigare. Det känns som att de jobbar i rätt riktning. Nu upplever jag friskare fläktar och rejäla krafttag för att bygga Tierp till Sveriges bästa företagarkommun. Jag tror att Tierp kan bli det nya Gnosjö, ­säger hon med hänvisning till den ­lilla orten med den stora företagsandan.

TIERP I SIFFROR

Medianinkomst (2014, kronor)

Tierp: 228 612

Riket: 252 774

Förvärvsfrekvens (2014, andel mellan 20–64 som förvärvsarbetade under året, procent)

Tierp: 77,8

Riket: 77,3

Invånarantal (2014)

Tierp: 20 245

Sverigemedel: 33 612

Magi på Möbeln

Nu är det klart att illusionisten och komikern John Houdi står för underhållningen när Tierps företagargala går av stapeln fredagen den 22 april 2016 på Möbeln Tierp. Förutom att årets företagare utses tävlas de även i klasserna årets butik, nykomling, tjänsteföretag och tillverkande företag.

Kolla in Karlholmsplanerna

Vid ett seminarium 8 mars i Folkets hus i Karlholm ska de kommande planerna för det gamla industri­området vid vattnet presenteras. Ett av de tidigare målen är ”att generera affärsidéer och att ­skapa arbetstillfällen genom att attrahera olika kundgrupper” till platsen. Dessutom kommer ett flertal föreningar och utvecklingsgrupper att informera om finansierings­möjligheter för intresserade företagare under kvällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!