Chatboten Ava tävlar i Stockholm

I helgen gör chatboten Ava från Uppsala entré bland de 500 tävlande på Hack for Sweden i Älvsjö.

Här är personerna som arbetat med examensjobben om bildigenkänning, snarkdetektion och serverlösa nätverk: Mikael Axelsson, Consid, Caspar Lindvall och Johan Windahl. Främre raden från vänster: Mikael Söderberg, Ludvig Palmersjö, Sofia Ellegren, studentambassadör och Petter Lönnstedt, handledare.

Här är personerna som arbetat med examensjobben om bildigenkänning, snarkdetektion och serverlösa nätverk: Mikael Axelsson, Consid, Caspar Lindvall och Johan Windahl. Främre raden från vänster: Mikael Söderberg, Ludvig Palmersjö, Sofia Ellegren, studentambassadör och Petter Lönnstedt, handledare.

Foto: Pressbild/Mikael Axelsson

Ekonomi, näringsliv & finans2019-04-04 18:08

Bakom uppfinningen står Fred Isaksson och Joakim Eklund, som studerar till civilingenjörer på programmet System i teknik och samhälle på Uppsala universitet.

Chatboten Ava är deras examensjobb som de gjort i samarbete med matchningsföretaget AlphaCE.

– Vi har bollat våra idéer med Maria Mattsson Mähl som kan branschen och behoven inom yrkesvägledning. Sedan har vi programmerat in frågor som kan leda till ökad självinsikt vad det gäller yrkesval, säger Fred Isaksson.

Utifrån de svar om intressen med mera som Ava fått av en person berättar hen vilka yrken som kan passa personen.

– Boten använder sig i sina svar av termen som används på arbetsmarknaden i dag, säger Fred Isaksson.

Enligt de båda skaparna är Ava helt opartisk och fri från förutfattade meningar.

– Det kan vara en fördel jämfört med de köksbordsdiskussioner man brukar ha med föräldrar och kompisar om sitt yrkesval, säger Fred Isaksson.

Är tanken att ersätta jobbcoacher?

– Nej, det här är en yrkesvägledning för alla som funderar på vad de vill arbeta med och snarare en ingång till jobbcoacherna. Människor som coachar andra kommer ändå att behövas, parallellt med teknikutvecklingen.

Hackathon for Sweden arrangeras under fredag och lördag på Älvsjömässan i Stockholm.

Här tävlar i år 500 anmälda deltagare inom de områden som anses vara mest datamogna i Sverige, det vill säga de områden där det finns mest tillgänglig data hos myndigheter. Kategorierna handlar om hälsa, trafik, miljö, näringsliv, arbetsmarknad, forskning och utbildning.

Fred Isaksson och Joakim Eklund tävlar i kategorin arbetsmarknad med sitt examensjobb.

Även på it-företaget Consid i Uppsala flödar innovationerna just nu. Här har man tagit emot inte mindre än tre examensjobb och fyra studenter från Uppsala universitet denna vår. Ludvig Palmersjö är en av dem. Han har arbetat med att ta fram bildigenkänning på mindre enheter.

– Jag har riktat in mig på att undersöka vilka maskininlärningsmetoder som presterar bäst när det gäller bildigenkänning på mobila enheter, exempelvis telefoner, säger han.

Johan Windahl är en annan av studenterna. Han har arbetat med AI-baserad snarkdetektion. Det tredje examensjobbet på Consid handlar om serverlösa nätverk.

– Informationscentriska nätverk är ett nytt nätverksalternativ som separerar informationen från dess ursprung. Vi undersöker hur det kan komma att användas, säger Caspar Lindvall och Mikael Söderberg som studerar på IT-programmet.

De har som examensjobb byggt ett helt testnätverk med bistånd av sina handledare.

Examensjobb bra för alla

Petter Lönnstedt, konsultchef och mjukvaruingenjör på Consid i Uppsala är en av dem som varit handledare åt de studenter som under våren ska lämna in sina examensarbeten. Han anser att det är viktigt för såväl studenter och universitet som Sveriges företag att fler studenter tas emot på arbetsplatserna. "Det är ett perfekt sätt att utveckla spetskompetens inom tekniknära områden, utbyta kunskap och erfarenheter, och på sikt skapa hållbar it-kompetens för Sverige som land. Vi ser också en chans att få ta del av de nya tekniker och plattformar som nya generationers studenter besitter större kunskap om än vi" säger Petter Lönnstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!